Stephen Hawking har ett eget teleskop som han styr via WiFi

Något man kanske inte tänker på så ofta är hur pass tillgängligt astronomi är för handikappade människor. Förr i tiden har det varit väldigt opraktiskt för folk med funktionshinder att ta del av observationel astronomi.  Men på senare tiden har många observatorier börjat handikappanpassa så att alla ska kunna delta.

Nu har även Stephen Hawking skaffat sig ett teleskop, som han dessutom kan använda själv. Han behöver bara någon som sätter upp det åt honom, sedan kan han styra det helt själv via sin dator. Detta tack vare Celestrons satsning på WiFi kapabla teleskop.

Stephen Hawking som alltid tänkt på hur universum fungerar kan nu alltså göra sina egna observationer av astronomiska objekt.

1796744_783814598372306_8410610661764642753_o

I teorin om man har en fast plats för sitt teleskop går det även att använda helt själv, trots att man inte själv kan sätta upp det.

När jag träffade en representant för Celestron på CES mässan i Januari förklarade dom att dom ämnar att göra amatör astronomi mer lättillgängligt för nybörjare. Och även att göra processen mer modern för nuvarande användare. Men den här satsningen innebär även att folk med funktionshinder har mycket lättare att äga och använda sitt eget teleskop.

“Our goal is to introduce a new generation to the hobby of astronomy,” sa Celestrons VD Dave Anderson.

Man kan köpa teleskop som kommer med WiFi kapacitet, men även ett kit som går att använda med så gott som vilket motor drivet teleskop som helst.

Astronomi är en fantastisk vetenskap, och även om inte alla kan göra karriär inom astronomi anser jag att det är en hobby som alla ska kunna njuta av. Så det är roligt att se att framsteg görs för att inte utelämna vissa människor.

 

Stephen Hawking har redan gjort några observationer som ni kan se här. Det ska bli spännande att se vad mer han kommer att göra med sitt teleskop, han har nämnt att han planerar att observera Pluto, Pleiades och Andromeda de kommande månaderna.

 

10984533_783814975038935_618460756766607600_o

månen

orion

Länk till original inlägget på Stephen Hawkings Facebook sida:

https://www.facebook.com/stephenhawking/posts/783815155038917

Varukorg