Tävla om att åka på astronomiläger i Alperna

Är du mellan 16 – 18 år och vill delta i ett astronomiläger på ett observatorium i Alperna tillsammans med ett 50-tal andra unga astronomiintresserade?

Svenska Astronomiska Sällskapet och Astronomisk Ungdom stödjer deltagare på astronomilägret ESO Astronomy Camp som hålls i Italien över nyårshelgen från 26 december 2015 till 1 januari 2016. I år är temat Solsystemet och exoplaneter och det blir en mängd aktiviteter och utflykter – och observationer med teleskop. Hos ESO kan du läsa mer om lägret.

För att söker en plats på lägret fyller du i formuläret längst ner på ESO Astronomy Camps hemsida – och laddar upp en video. Videon ska vara på engelska och handla om ”My favourite astronomical object/phenomenon”, alltså din favorithimlakropp eller det astronomiska fenomenet som just du tycker är mest spännande. Ansökningar ska vara inne senast den 4 oktober 2015.

Lägret är ett samarbete mellan ESO, det Europeiska sydobservatoriet, dess informationsnätverk ESON, och Sterrenlab, som anordnar vetenskapliga evenemang. Svenska Astronomiska Sällskap och Astronomisk Ungdom kommer ta kontakt med svenska sökanden för kompletterande information för de som vill ha möjlighet att få sin resa sponsrad av Svenska Astronomiska Sällskap.

”Det var fullkomligt underbart! Fem av de roligaste, nördigaste dagarna i mitt liv. Lägret är väldigt intensivt och man lär sig massor. De flesta av föreläsningarna var interaktiva och vi fick göra alltifrån att klassificera stjärnor baserat på spektra som vi tagit själva till att göra radiomätningar, kalibrera datan och redovisa för en panel av experter. Vi hade också en väldigt rolig workshop om astronomi och konst. Sen finns det ju ett visst nöje i att se folk som aldrig sett snö förut försöka stå på ett par skidor… Jag rekommenderar verkligen alla som kan att söka, det är ett minne för livet!”
– Hera Protopapas Wettergren, tidigare lägerdeltagare.

Har du frågor om hur du anmäler dig så kan du ta kontakt med Dan Kiselman på Svenska Astronomiska Sällskapet (dan@astro.su.se), Robert Cumming, ESON-representant i Sverige (robert.cumming@chalmers.se), eller Hera Protopapas Wettergren (hera.wettergren@au.se), styrelseledamot i Astronomisk Ungdom. Har du frågor om lägret så skriv direkt till Cristina Olivotto på Sterrenlab, info@sterrenlab.com eller telefon +41 76 4001378.

Varukorg