Livesändning från New Horizons Plutopassage

På ett avstånd från jorden av närmare 4,8 miljarder kilometer finns en liten, ljussvag och gåtfull dvärgplanet, inte större än halva storleken av vår egen måne – men snart är Pluto inte hemlig längre.

I samma takt som sonden New Horizons har avlägsnat sig från jorden har mänskligheten kommit allt närmare. Sedan den 19 januari 2006 har sonden färdats i en hastighet på ca 14 km/s. När New Horizons gav sig av tog det bara nio timmar innan den passerade vår måne. Det kan jämföras med Neil Armstrongs färd till månen 1969 som tog tre dygn.

Imorgon den 14 juli 2015 flyger vi förbi Pluto på ett avstånd av endast 12.500 km.

Det firar vi på Örebro Astronomi med en live webbsändning. Vad vi vet så är det Sveriges första astronomiska livesändning, så var med och ta del av denna historiska händelse du också.

Vi startar sändningen kl 12.30 och fortsätter en stund efter passagen som är kl 13.50. Under sändning kommer vi att ge er historien kring Pluto och dess upptäckt. Vi visar bland annat simuleringar som gör det enklare att förstå vad som händer. Vi förklarar förstås varför Pluto inte längre är en planet och svarar på allmänhetens frågor. Ni kan ställa dem här i kommentarsfältet, på youtube eller via twitter.

Ni ser allt via nedanstående länk:

https://www.youtube.com/watch?v=U6AYwbHhQM0

Expeditionen handlar inte bara om Pluto i sig utan är större än så – jakten på kunskap ger oss svar på vilken värld vi lever i.

/Tuvalie Mellin

906009_866200843472882_1425750870801687541_o

Varukorg