Mikael Lidström vinnare av tävlingen ”Namnge en exoplanet”

Mikael-LidströmSom vi rapporterade i maj så kommer International Astronomical Union i augusti att besluta om att namnge 47 exoplaneter och stjärnor, utefter en process där astronomiska föreningar världen över får ge egna namnförslag och motiveringar,och som det sedan sker en öppen omröstning om på nätet.

Vi i AU’s styrelse utlyste en egen tävling där alla medlemmar fick skicka in förslag, och där styrelsens favoritförslag bland de inkomna valdes ut till föreningens förslag till IAU’s tävling. Vinnaren av vår tävling är Mikael Lidström! Priset han får blir boken Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space av Carl Sagan.

Systemet som kommer att nomineras för namngivning av AU är det anrika systemet 51 Pegasi. Exoplaneten 51 Pegasi b upptäcktes år 1995 av Michel Mayor och Didier Queloz vid Geneves observatorium, och är faktiskt den första exoplanet man upptäckte kring en sollik stjärna. Efter den historiska upptäckten följde många andra, i exponentiellt ökande takt, men 51 Pegasi b var först. Och nu kommer AU, på Mikael Lidströms förslag, att föreslå följande namn på stjärnan respektive exoplaneten:

Motivering till att ge stjärnan 51 Pegasi namnet Carl:

As Carl Sagan has played a great role in the lives of countless space enthusiasts, it is time to name a star after him. He died in 1996, the year after the discovery of 51 Pegasi b, so he indeed experienced this discovery and contemplated the implications.

Motivering till att ge exoplaneten 51 Pegasi b namnet Dot:

Carl Sagan famously called our planet ”The Pale Blue Dot”. This planet is yet another such dot in the Universe. To name this planet after his phrase is to honor a fantastic human being who gave so much to so many.

Grattis återigen till Mikael Lidström! AU står bakom ditt förslag, om stjärnan Carl och planeten Dot, och har skickat in det till IAU å förbundets vägnar!

 

Fotnot 1: Carl Sagan har redan sitt namn på en himlakropp. Asteroiden 2709 Sagan upptäcktes år 1982 och är namngiven efter honom.

Fotnot 2: Exoplaneten 51 Pegasi b har redan ett mer eller mindre utbrett inofficiellt namn, nämligen Bellerophon. Det har dock IAU bortsett ifrån i denna process.

51 Pegasi
Bild: Nature publishing group.
Varukorg