IMG_0190När jag tog studenten i början av sommaren hade jag ingen aning om vad jag skulle göra i höst. Jag hade sökt femton praktikplatser via Tekniksprånget, men hade inte hört något från något företag och hade börjat gett upp hoppet. I slutet av juni ringde Marko upp, min nuvarande chef, och berättade att jag var en av de få som blivit utvald till en telefonintervju för praktikplatsen på Swedish space corporation på Esrange i Kiruna. Av alla femton företag jag sökt var det just Esrange som hörde av sig, platsen som för en rymdtönt som mig nästan var som en dröm.

Tekniksprånget är ett fyra månaders långt praktikprogram för avgångselever från gymnasiet som ännu inte fyllt 21 och inte börjat sin universitetsutbildning än. Då praktiken finns på ingenjörsföretag och hela konceptet bygger på att man ska få chansen att “övningsköra som en ingenjör” ska man också ha gått natur eller teknik på gymnasiet. Tekniksprånget drivs av IVA, Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, och är på uppdrag av regeringen. Praktiken finns på över 150 företag i hela Sverige, allt för att ungdomar ska få se hur kul ingenjörsjobbet är. En undersökning visar att det år 2030 kommer vara brist på 50 000 ingenjörer så Tekniksprånget är ett sätt att förhindra detta. Det är också ett sätt att få in mer tjejer i branschen, då det nu är ett väldigt mansdominerat yrke.

Vad har jag då fått göra som tekniksprångare på Esrange? Allt. De bästa med att vara praktikant är verkligen att vill man så finns möjligheten att vara med överallt. På Esrange finns det två stora avdelningar: Science services och Satellite management services, där jag ingick i den förstnämnda. Science är den avdelningen som har hand om raketer och ballonger, och i sin tur har jag där arbetat på underavdelningarna instrumentation och launch operations. Jag har fått vara med på flertalet raketuppskjutningar och ballongsläpp, pillat med elektronik, åkt helikopter runt i Esranges nedslagsområde och lagat skyddsrummens radioapparater, kört fyrhjuling, besökt SSC’s kontor i Solna, förberett raketramper inför uppskjutning, kört massa bil och andra coola fordon, programmerat gps-sonder till väderballonger och så mycket andra roliga saker. Ingen dag har varit den andra lik.

Inte bara det att jobba på Esrange har varit spännande, utan hela upplevelsen med att flytta till Kiruna och få testa på livet här har varit fantastiskt. Jag har fått testa på att bo själv, något som gjort att jag vuxit något enormt som person. Jag har fått umgås med nya kompisar, fått se en ny stad och fått så många nya erfarenheter.

Ni i Astronomisk Ungdom som inte bara har ett intresse för astronomi, utan även teknik, rekommenderar jag starkt att efter studenten söka till Tekniksprånget på SSC. Roligare och häftigare fyra månader kan man nog inte få som nittonåring!

Har under hela den här tiden skrivit på min egna blogg om allt roligt jag fått vara med om, så in och läs den på nouw.com/rymdthessan! Nedan kommer ett par bilder från Esrange, tack och hej för mig!

20151020_112631
20151009_140825
IMG_0135
IMG_20151008_102308