AU:s första anställning; Frida Backjanis ska projektleda Astronomicentrum

Frida-Backjanis
Frida Backjanis

Astronomisk Ungdom har nått en väldigt stor milstolpe; vi har för första gången anställt en medarbetare! Det har gjorts möjligt tack vare projektbidraget från mucf som vi skrev om i våras.

Det är ingen mindre än Frida Backjanis som ska projektleda Astronomicentrum. Hon är 22 år och är ofantligt intresserad av rymden. Hon har en kandidatexamen i Kultur, Samhälle och Mediegestaltning från Linköpings universitet, där hennes kandidatuppsats med titeln ”Folkliga astronauter” handlade om hur astronauter porträtterar sig själva i populärvetenskapliga videor som tar upp arbetet på ISS. Hon har tidigare arbetat som projektassistent på Tekniska museets nya science center, MegaMind. Just populärvetenskap och att kommunicera rymden och sin fascination för astronomi till barn och ungdomar är något som Frida brinner för.

I höstas vann Frida tävlingen ”Inspirerad av rymden? Berätta varför för 100 astronauter!” vilket innebar att hon fick den stora äran att hålla ett föredrag med titeln ”Why I am Inspired by Space” inför 100 astronauter, däribland Chris Hadfield som hon skrev om i sin kandidatuppsats ingick, under invigningen av Association of Space Explorers XXVIII Planetary Congress. Ett väldigt coolt once-in-a-lifetime-achivement! Hela hennes tal finns att läsa i senaste numret av Populär Astronomi.

Frida ägnar sin fritid åt bland annat filmer, serier, och inomhusklättring. Du kan läsa mer om henne här:

Välkommen till AU, Frida! Vi är jätteglada av att ha fått med dig i vårt team!

Varukorg