Temperaturer i Universum

I veckan har man i Östergötland fått uppleva vinterns kallaste temperaturer hittills. Vi har gått runt och klagat på kylan och tyckt att -18ºC är en naturkatastrof. Man undrar liksom varför man valde kyliga Sverige? Men är det verkligen så kallt? Om man tänker ur universums gigantiska perspektiv?

För det första så består universum av vakum. Och något som består av tomrum har ingen temperatur eftersom värme uppstår från strålningen/partiklar i rörlse. Men grejen är den att det här tomrummet i själva verket faktiskt inte är ett tomrum utan det kryllar faktsikt av partiklar som vi inte uppfattar så enkelt. Dessa partiklar kan komma från allt mellan kosmisk bakrundsstrålning till stjärnors fusion. Den temperatur som stråningen ger ifrån sig är långt lägre än den temperatur som en astronaut skulle avge i skuggan av solen, vilket gör att vakumet skulle få en astronauten att sjunka till TRE GRADER CELSIUS innan den absoluta nollpunketn på -273ºC! på natten.

På Mars är temperaturen mellan -140ºC till 20ºC beroende på årstid och tidpunkt på dygnet. Det är ett med andra ord ett semesterparadis för den som gillar bitande kyla och för mamman som upplever ”kärringhetta”.

Nära solen skulle till och med tenn smälta. Merkurius är känd för sina temperatursMessenger_s_iridescent_Mercurykillnader, då det kan bli upp till 430ºC på dagen och -180ºC. Inte det optimala för en männskika kanske.

 

 

 

Den som besöker planeten som är elva gånger större en Jorden, samt som är den största planten i vårt solsystem, kommer att få uppleva kraftiga stormar. Jupiter är en ”ostadig” plant med ett dygn på 9 timmar och 55 minuter. P.g.a. detta och det faktum att planeten består av gas så har vi ej kunnat ta reda på den genomsnittliga temperaturen som är på Jupiters yta. Men det är runt -145ºC uppepå Jupiters molntäcke. Därför skulle jag inte rekommendera Jupiter som ett tursitmål…

 

Så visst, det är kallt på jorden. Men det finns beydligt värre förhållanden i bara vårt solsystem. Och vem vet hur det ser ut långt långt här ifrån? Kanske finns det en planet med perfekta väderförhållanden bakom en stjärna 20 000 ljusår bort. På den planeten kan en civilisation redan vara utvecklad. Och det mest fantastiska av allt är att vi en dag kanske för möta dem. Så nästa gång du klagar på vädret, tänk större, tänk universum!

 

Källor:

Varukorg