Aurora Borealis 2016, vilket läger det blev! Ett läger som tog plats på Rymdgymnasiet ovanför norra polcirkeln i Kiruna bland renar och fjäll. Vi hann med att se både Esrange, IRF, norrsken, renar, staden Kiruna, observatoriet, lyssna på rymdföreläsningar, titta på rymdfilmer och få uppleva riktig norrländsk vinterkyla. Allt under tre dagar i början av januari. Och inte nog med att vi hittade på massa rymdiga och roliga saker så slog vi rekord i antal deltagare. Hela 43 stycken! Och fem ledare på det, så 48 personer var vi som samlades i kalla Kiruna för att dela vårt gemensamma intresse, rymden!
Vi börjar från början. Söndagen kallades i vårt schema för resdag, en dag för alla att anlända i lugn och ro och utan riktiga aktiviteter. Den enda aktiviteten som vi drog igång var den traditionella poängjakten där deltagarna fick ge sig ut i kalla Kiruna för att leta upp eller hitta på olika saker, en aktivitet som pågick under hela lägret. Poängjakten innehöll allt från att ta en hoppbild framför modellen av maxusraketen i stan till att dansa små grodorna runt stora klockan på torget. På kvällen grillade vi korv och hade sedan samling i vårt stora klassrum för att köra namnlek och dra igång lägret på riktigt.
Alla kom i sängs och sen kom måndagen och besök på Sveriges rymdbas Esrange. På vägen ut från bussen såg vi över tio renar springa över vägen. Bra start på dagen när alla är helnöjda över att ha sett sin första ren innan vi ens har kommit ut till dagens riktiga höjdpunkt! Och efter besöket på Esrange var alla mer än nöjda. Besöket började på Visitor Center där Director for Business Developement Mattias Abrahamsson höll i en presentation om Esrange och vi tittade runt på gamla raket- och ballongdelar. Sedan åkte vi in på basen där vi till en början åt lunchbuffé i restaurangen. Därefter delades den stora gruppen in i två, där ena halvan blev guidade runt på launching, där raketerna skjuts från, av Ground Safety Officer Per Baldemar. Den andra halvan fick först se Operations i huvudbyggnaden, där Mattias och Manager på Launch Operation Kenth Kalla visade oss runt. Den gruppen fick sedan gå iväg ut i kylan till ballongplan där de blev guidade runt i ballonghusen och fick se hela den stora yta som de stratosfäriska ballongerna släpps från. Efter halva tiden bytte grupperna plats. Deltagarna fick alltså se hela Science Services Division, den avdelningen på Esrange som har hand om raketer och ballonger.
Tisdagens stora höjdpunkt var Institutet för Rymdfysik, IRF. Där blev vi guidade runt av professor Hans Nilsson. Han visade oss labben, rymdcampus och tog med oss upp på taket för att visa deras norrskensameror och den fina utsikten. Innan vi gick på rundturen fick vi lyssna på när han berättade om IRF och vad de gör för instrument till olika rymdsonder. Även när vi kom in fick vi lyssna på en föreläsning, denna gång om rymdsonden Rosetta som för drygt ett år sen kom fram till kometen 67 P Churyumov-Gerasimenko där de kunde landa med landaren Philae. IRF hade gjort ett instrument till sonden som Hans var projektledare för.
På kvällen tog alla på sig sina varmaste kläder och sedan bar det av till observatoriet för att spana efter norrsken och titta på stjärnorna. Tyvärr fick vi inte teleskopet att fungera, men vi hade det mysigt ändå. På vägen hem från observatoriet uppenbarade sig ett norrsken på himlen och många fick se norrsken för första gången, så trots att vi inte fick titta i teleskopet så var glädjen på topp ändå.
Onsdagen var dagen då de flesta skulle åka hem, men innan dess hann vi med en föreläsning om exoplaneter av Astronomisk Ungdoms ordförande Mikael Ingemyr, och på eftermiddagen höll Lisa Holmström, lärare på Rymdgymnasiet, en workshop i astronautkunskap. Efter en avslutning var det dags för alla att dra sig hemåt så med våra minibussar körde vi alla till tågstationen och flygplatsen. Lägret var slut och ett lugn la sig över Rymdgymnasiets lokaler.
Tack till alla deltagare för ett roligt läger och vi i projektgruppen hoppas att vi ses igen på nästa läger! Vi i Astronomisk Ungdom vill även tacka Rymdgymnasiet, Esrange Space Center och Institutet för Rymdfysik för er hjälp.
Bilder: Theresia Hestad, Mikael Ingemyr, Tomass Wilson, Louise Fischer