Planet nine?

Lite komiskt att några dagar efter att jag skrev ett långt inlägg om Planet X så är hela facebook fyllt med hur man tror att man har hittat bevis för en nionde planet i solsystemet som de nu kallar för Planet nine. ”Scientist see signs of a real Planet X”. Är samme gamle astronom Mike Brown, han som håller på mest med Nemesis (men även upptäckte Eris och Sedna), så man kanske inte ska hålla hoppet uppe allt för mycket, men lite spännande ändå. Varför man tror att det ligger och lurkar en till planet långt därute är pga det jag faktiskt nämnde i senaste inlägget, Sedna. Det finns även flera objekt som liknar Sedna som man upptäckt och dessa har liknande utdragna omloppsbanor som då gör att man tror på detta. De har alla samma lutning på banorna från vanliga banplanet, vilket man anser inte borde ske slumpmässigt utan något som orsakar det. Brown och hans kompanjon Konstantin Batygin har gjort modelleringar som pekar på att det skulle kunna finnas en till planet där ute. Dess omloppsbana blev dock väldigt extrem och konstig, men de säger att de kan gå, såklart. Deras hypotes är att planeten krockade och blev utkastad vid solsystemets födelse av Jupiter. Vad annars liksom.

p9_kbo_orbits_labeled_1_ Bild: CalTech/iflscience.com

Ja, jag vet inte. Det här är nog inget jag tror på, känns som att vi borde ha upptäckt den där planeten för länge sen så mycket som vi pysslar med rymden. Men, man vet ju aldrig. Det roliga är att i kommentarerna på inläggen på facebook har dessa amerikanare som jag tog upp i förra inlägget vaknat upp. Varannan kommentar handlade om Nibiru och sen slank det även in en hel del kommentarer om att Pluto var planet nine så att den här nya planeten var planet ten. Nja, det är nog inte Nibiru som kommer, tyvärr. Och en planet tio gånger större än Jorden känns det som att vi på något sätt skulle ha märkt. But, who knows.

planetx5 planetx6 planetx4 planetx3 planetx2 planetx

Varukorg