Ungdomens Star Party 2016

Förra helgen hölls Ungdomens Star Party 2016 i Uppsala, vilket vi i projektgruppen tyckte blev en riktigt lyckad helg!

 

Kramkalas
Kramkalas

 

Boendet var i en scoutstuga i utkanten av Uppsala; med kök och ett stort rum där alla kunde sova tillsammans var det perfekt. När alla deltagare började droppa in under fredagskvällen hade pyssel plockats fram för att göra egna tack-kort till föreläsarna. Med rymdlåtar i högtalaren, lampor som inte ville fungera och riktigt många värmeljus spreds en mysig stämning i scoutstugan. Namnlekar var naturligtvis något som skulle göras under den fösta kvällen, bland annat med leken “säg ditt namn och något rymdrelaterat som börjar på samma bokstav”, i traditionsenlig AU-anda. Middag serverades och resten av kvällen umgicks vi allihop och lärde känna varandra.

scoutstugausp16 20160304_172548[1]

 

Lördagen började tidigt med frukost och sedan avfärd mot Ångströmslaboratoriet vid Uppsala Universitet, där hela dagen sedan skulle spenderas. Under dagen hann vi med fyra föreläsningar, vid den första föreläsningen kom Greger Thornell och berättade om rymdtekniken som tas fram vid Ångström Space Technology Centre. Den andra föreläsningen var av Bengt Edvardsson som pratade om det kosmiska kretsloppet. Efter det kom Bengt Gustafsson och berättade massor om svarta hål, och efter hans föreläsning fanns möjligheten att köpa hans bok om svarta hål och även få den signerad. Sist men inte minst höll vår egen medlem Robin ett föredrag om Citizen Science. Kvällen fortsatte med genomgång av årsmöteshandlingarna som förberedelse inför söndagens årsmöte, varefter vi tog bussen tillbaka till scoutstugan.

Redo för föreläsning om svarta hål  robinusp16

Bengt Edvardsson om det kosmiska kretsloppet  IMG_2001

 

En del av poängjakten var att ta en #groupie med Bengt Edvardsson, så Bengt fick fullt upp efter föreläsningen.

En del av poängjakten i var att ta en #groupie med Bengt Edvardsson, så bengt fick fullt upp efter föreläsningen.  bengedvardssonselfieusp16

 

Under söndagen hade vi först en lite annorlunda föreläsning om såpbubblor på Ångströmslaboratoriet. Göran Rämme har forskat om just såpbubblor i över 40 år, så han visste precis vad han pratade om.

Föreläsning av Göran Rämme om sopbubblor  IMG_2065

 

Lunchen bestod sedan av pizza, och dagen fortsatte sedan med förbundets årsmöte. Under årsmötet togs flera beslut, ny styrelse valdes och massor med fika fanns att tillgå. Lägret avslutades med en nobelprisutdelning till det vinnande laget i poängjakten!

nobelprisusp16

 

Tack alla deltagare för ett fantastiskt och oförglömligt läger!

/Projektledare Louise Fischer med projektgrupp

Varukorg