Månen

 

Aldrin_s_bootprint_on_the_Moon
Bild: ESA // Copyright: NASA

Vår måne, jordens naturliga satellit, finns där dag efter dag och natt efter natt. 4,5 miljarder år gammal med en yta lika stor som Afrikas är månen idag det näst största lysande objektet på natthimmelen. Det finns ingen som aldrig sett månen, och jag tror de flesta någon gång förundrats över hur vacker den är. Ändå är det endast tolv personer som besökt den. (Att alla tolv var amerikaner bör tilläggas.)

Månen har ingen atmosfär och är därför ingen trevlig plats att vistats på. På dagen kan temperaturen bli uppå 100ºC medan temperaturen kan sjunka till -200ºC på natten! Fotavtrycken från astronauterna finns fortfarande kvar eftersom ingen vind eller regn kan uppstå! Häftigt, eller hur?

Idag tar vi för givet att månen finns där. Men hur kom den dit från början? Det finns flertalet teorier om månen födelse men det finns en som sticker ut och som man ”tror” mest på. Troligen så krockade en himlakropp av Mars storlek (planeten kallas Theia) med Jorden strax efter jordens födelse och gjorde så att en del av Jordklotet ”lossnade”. Att himlakroppen som krockade med jorden måste varit stor är på grund av månens storlek. Ingen annan planet i solsystemet har en så stor satellit i förhållande till planeten själv.

Men oavsett bakgrund så påverkar månen Jorden väldigt mycket. Månen håller Jordens magnetfält i liv, möjliggör ett längre dygn då den saktar ned Jordens rotation samt bidrar till ett jämnare klimat. Har du någon gång hört någon påstå att de känner sig konstiga under fullmåne? Skrock och vidskeplighet har gått hand i hand med månen genom historien. Och det finns många som påstår att de blir galna av månen. Men ändå så kan jag inte låta bli att förundras över denna fantastiska himlakropp.

Källor till texten:

 

Varukorg