Andrev Walden tilldelad 2016 års Hedersstipendium

Andrev Walden tillsammans med förbundsordförande Jennifer Andersson.

Astronomisk Ungdom delar årligen ut ett hedersstipendium, i syfte att belöna, uppmärksamma och uppmuntra personer som verkat för att främja intresset för och kunskaperna inom astronomi och rymdteknik bland Sveriges unga och allmänhet. Bland tidigare års hedersstipendiater återfinns bland andra Christer Fuglesang och Marie Rådbo.

Stipendiesumman, som i allra högsta grad är en symbolisk summa, uppgår till en astronomisk enhet (astronomical unit, AU, på engelska) multiplicerat med konstanten 0,00000001 kr/m.

Det åligger förbundsstyrelsen att varje år utse en hedersstipendiat. Nu har den valt att tilldela Andrev Walden 2016 års hedersstipendium. Motiveringen lyder:

Andrev Walden använder sin plattform som journalist för att väcka intresse för rymden hos en bred allmänhet. Genom att ge publicitet till astronomiämnet på ett såväl humoristiskt som lättillgängligt sätt har han verkat för att sprida nyfikenhet och fascination för rymden bland unga i hela Sverige.

För oss rymdnördar blev Andrev Walden ett ”household name” i samband med att han lanserade sin nätserie Rymdslottet (9 avsnitt, samt 4 avsnitt här) hösten 2014. Den består av komiska seriestrippar med medlemmar i kungafamiljen där exempelvis kronprinsessan förklarar avancerade astrofysikaliska fenomen för prins Daniel, eller prinsessan Sofia gör dito för prins Carl Philip, på ett i sammanhanget mycket humoristiskt vis. Rymdslottet blev snabbt en viral succé och introducerade därmed astronomi och rymdvetenskap för en bred allmänhet på ett lättillgängligt och föredömligt sätt.

Andrev Walden är till yrket journalist och har ingen formell utbildning inom astronomi. Kanske är det därför som han är så duktig på att förklara och förmedla komplex astronomi och fysik på ett lättförståeligt sätt. Förutom Rymdslottet så sprider han kunskap om rymden i sin kolumn i Aftonbladet, även där på ett mycket pedagogiskt och finurligt sätt. Att använda sin plattform på det här sättet för att sprida fascination för rymden och vår plats i universum är föredömligt utan motstycke. En sann folkbildarinsats i AU:s anda. Därför får han Astronomisk Ungdoms hedersstipendium 2016.

Många medlemmar kom på stipendieutdelningen, som genomfördes under invigningen av AU:s första kansli. Även förra årets hedersstipendiat, Christer Fuglesang, kom och deltog i festligheterna!

Stort grattis, Andrev Walden!

Se Andrevs inlägg på Instagram om sin utmärkelse här och här

Varukorg