2016: Storskaligt världsrekordförsök och storslagen rymdhelg

Vi släpper ett pappersflygplan från närrymden och genomför roliga rymdlaborationer! 

Under Astronomins dag den 8 oktober kommer vi att försöka slå världsrekordet ”Highest-altitude paper plane launch”! Astronomisk Ungdom kommer att skicka iväg ett pappersflygplan från högst höjd någonsin och återfinna det igen när det landat. Världsrekordet just nu ligger på 35 043 meter över havet, och det ska vi alltså slå! För att klara detta kommer vi att tillverka ett pappersflygplan, utrusta det med en liten GPS-sändare och släppa det från en stratosfärisk ballong i närrymden, över 35 km upp. Hela världsrekordförsöket kommer att filmas med GoPro-kameror och livestreamas under Tekniska Museets rymdhelg (mer info nedan). Då alla GPS-koordinater loggas korrekt; kommer vi att ha tillräckliga bevis för att Guinness rekordbok ska kunna godkänna det i efterhand!  AU har tidigare erfarenhet med att skicka upp stratosfäriska ballonger med last, då vi under Astronomins dag 2013 skickade upp FluxLite-1 och med den fotade vår logotyp med Jordens krökning och rymdens svarta vakuum som bakgrund.  

Rymddag på Tekniska museet

Den 8 – 9 oktober, som en del i firandet av Astronomins dag och natt, anordnar Tekniska museet i Stockholm en MegaHelg med rymdtema! Astronomisk Ungdom kommer självklart att vara på plats och hålla i en mängd olika aktiviteter. Rymdhelgen riktar sig till allmänheten och kommer att fyllas med häftiga rymdaktiviteter för barn och unga mellan 4 och 15 år. Vi hoppas så klart få se så många av er medlemmar där som möjligt – såväl tidigare engagerade som nya nyfikna i alla åldrar! Tekniska museet är öppet mellan kl. 10:00 och 17:00 under både lördagen och söndagen. I Astronomisk Ungdoms del av evenemanget kommer det att finnas möjlighet att utföra många roliga laborationer; du kan bygga din egen stjärnkikare, tillverka en komet eller ta tillfället i akt att lära dig programmet Stellarium för att utforska stjärnhimlen. Stellarium är ett gratis planetarium som ger dig möjlighet att orientera dig på stjärnhimlen hemma vid din egen dator, och ett fantastiskt verktyg för alla som gillar rymden och vill lära känna natthimlen lite bättre. Dessutom kommer det att finnas en hel del andra häftiga rymdrelaterade event och aktiviteter att ta del av!

Vi kommer att ha många AU-representanter på plats, så missa inte chansen att lära dig mer om rymden och ställa frågor om vårt förbund under årets roligaste rymdhelg! Dessutom kommer vårt storskaliga världsrekordförsök att livestreamas på storbildskärm för alla besökare, det vill ni inte missa! Varmt välkomna! 

Varukorg