Atmosfärer på avlägsna planeter

Har du någon gång funderat över hur man kan veta vilka gaser en avlägsen planets atmosfär består av?

Man kan självklart genom mätningar ta reda på sammansättningen av gaser. Men det blir svårt att skicka utrustningen som krävs flera tusen ljusår bort. Det är då ljuset kommer till användning. Simpelt förklarat så kan man studera spektrumen från det ljus som passerar genom och förbi planeten ifråga. Genom att se vilka ”färger” (våglängder) ljuset består av kan man dra slutsatser om vilka gaser som finns där. Att veta vilka gaser som finns i olika planeters atmosfärer kan vara till stor nytta i jakten på liv i universum. En planets atmosfär är en av de viktigaste förutsättningarna för jordliknande liv.

Jag la till en video (på engelska) passande ämnet om du vill lära dig lite mer :)

 

Varukorg