Annas reseberättelse – Summer School Alpbach

Astronomisk Ungdoms medlem Anna Larsson har under sommaren deltagit i Summer School Alpbach; en internationell sommarforskarskola i rymdteknik. Här kan du läsa mer om forskarskolan, och som universitetsstudent kan du själv ansöka nästa sommar! Här hittar du mer information om programmet: http://www.summerschoolalpbach.at/

Läs Annas reseberättelse här:

En sommarforskarskola i satelliter

Under en föreläsning i flervariabelsanalys i våras sitter jag och uppdaterar ivrigt min mailinkorg. Antagningsbeskedet till sommarforskarskolan jag ansökt till är på väg in, och plötsligt så ligger mailet där. Nervöst öppnar jag det, men när jag ser att första raden börjar med ”We´re happy to…” så sprider sig lyckan. Jag är antagen till Summer School Alpbach!

13781727_1237087962977863_377777413728723918_n

Summer School Alpbach är en sommarforskarskola som årligen arrangeras av FFG tillsammans med European Space Agency (ESA) i samarbete med International Space Science Institute och Austrospace. Även deltagande länders nationella rymdstyrelser är involverade vilket från Sverige är Rymdstyrelsen. För att få ansöka måste man studera på universitetsnivå eller doktorera, och jag som läser till civilingenjör i teknisk fysik på KTH uppfyllde både detta och ämneskrav. 60 deltagare väljs sedan ut från ansökningarna, och deltagarna åker i juli till Alpbach i österrikiska alperna.

2016-07-11 18.11.48I Alpbach väntade tio mycket intensiva dagar i en fantastisk miljö. Under den här perioden delas deltagarna in i fyra stycken lag, och varje lag ska sedan utforma ett vetenskapligt mål med observationskrav och sedan omvandla dessa till ett satellituppdrag med färdig design. Under skolans sista dag presenterar lagen sina satelliter för en jury och tävlar sedan om att vinna olika priser. Temat för sommarforskarskolan varierar från år till år och den här gången var det satellitobservationer av den globala vattencykeln som gällde.

De första dagarna i Alpbach var späckade med föreläsningar om vattencykeln. Föreläsarna kom från många olika länder och rymdorganisationer, och vi fick lära oss allt om hur vattencykeln fungerar, hur den influerar människor på jorden, övervakning av cykeln från rymden, vilka satellituppdrag som gör detta samt en hel del om satelliters olika delar och konstruktion. Eftersom tidspressen är stor ska lagen redan efter ett par dagar presentera sitt vetenskapliga syfte med motivering, och därefter snabbt börja arbeta med att hitta instrument som uppfyller de vetenskapliga kraven och sedan designa en satellit som kan flyga instrumenten. Jag var med i det röda laget och vi valde att jobba med att mäta vattenkvalitén i kustnära miljöer.

2016-07-17 18.14.19Vi började klockan nio varje morgon med föreläsningar och jobbade sent in på natten. Ofta var vi kvar i skolhuset till långt efter midnatt tillsammans med våra fantastiska mentorer. Det var riktigt häftigt att vara en del av ett så drivet team. Under helgen ägnades dock en halvdag till att vandra i bergen. Naturen runt Alpbach var otroligt vacker då det ligger inne i en alpdal, och det var en upplevelse i sig att få se kulturen i byn och naturen runtomkring. Arbetet i skolhuset däremot innebar långa sessioner av research och beräkningar. Laget gjorde efterforskningar om vårt ämne, undersökte hur vi kunde mäta vattenkvalitén och hur noga mätningar som krävdes, letade upp alla andra satellituppdrag som var inne på samma område, beräknade omloppsbanor, energiförsörjning och bestämde vilken raket som passade bäst för vårt uppdrag. Utöver dessa tekniska och vetenskapliga områden undersökte vi även möjligheterna för public outreach och gjorde kostnadsberäkningar.

Under sommarforskarskolans sista dagar sov ingen av deltagarna många timmar. Deadlinen vid midnatt närmade sig och det gällde att göra de sista justeringarna på presentation och rapport. Vi hann i alla fall, och lämnade till och med in först av lagen fem minuter innan tolvslaget. För de andra väntade nu vila, men jag och en till lagdeltagare skulle hålla i presentationen dagen efter så för oss väntade ett par timmar till av övning. Morgonen efter var det till slut dags, och jag presenterade den vetenskapliga delen av vår satellit som vi döpt till CoastSat. Presentationen avlöpte fint, och senare på dagen under prisutdelningen mottog vi ”Jury’s Special Award” som belöning för vårt arbete.

Sammanfattningsvis var det en riktigt häftig upplevelse att delta vid Summer School Alpbach. Det var en unik erfarenhet att få lära sig mer om hur rymduppdrag byggs upp från grunden och hur de kan användas till hjälp för mänskligheten. Att få träffa andra intresserade studenter från så pass olika områden och länder var även det väldigt lärorikt. Jag vill rikta ett stort tack till Rymdstyrelsen som gav mig möjligheten att åka, och uppmuntrar andra rymdintresserade universitetsstudenter att söka till Summer School Alpbach kommande år.

/Anna Larsson

13728980_1232729540080372_1067787293767101839_n

Varukorg