Den 8-9 oktober samlades ett stort gäng engagerade AU-medlemmar på Tekniska museet för att hjälpa till med Astronomisk Ungdoms aktiviteter under MegaHelgen med rymdtema. Tillsammans med besökarna träffade vi den svenske astronauten Christer Fuglesang, lärde oss orientera på stjärnhimlen med Stellarium, byggde stjärnkikare och kometer, och mycket mer. Ett 1000-tal barn deltog under helgen, som därmed blev ett mycket lyckat rymdevent under Astronomins dag och natt i år.  En av AU:s volontärer var Linda-Maria Badéa. Läs hennes berättelse från evenemanget här:

Att få ha varit på på Astronomins dag och natt under Tekniska museets megahelg med rymdtema var superroligt! Jag fick vara en så kallad rymdexpert och svara på frågor angående rymden eller föreningen. Vi lyckades värva många medlemmar och det var så roligt att se att intresset var så stort bland barnen. Att gå omkring på museet med en AU tröja fick mig att känna mycket stolthet. Jag var stolt att få vara där och jag va stolt att få representera Astronomisk ungdom.

När det inte fanns mycket jobb att göra hade vi möjlighet att själva gå omkring på tekniska museet och ta del av rymdhelgen och dess spännande och roliga utstälningar samt mini-föreläsningar.

Under den andra dagen skulle Christer Fuglesang komma på besök och vi var alla glada och taggade inför det. Vi ordnade en frågelåda där folk kunde skriva ner en fråga och sedan lägga ner den i lådan till Christer att svara på. Lådan blev förvånansvärt full av lappar och glädje från
vår del för att så många var intresserade. Innan Fuglesang skulle komma behövde vi då stänga våra workshops och därmed lådan. Hela teamet kunde därför äta lunch tillsammans och vi njöt av vår lilla paus. Så snälla som de var hade museet fixat snacks, dricka och mackor till oss som vi så gärna tog emot.

Efter lunchen var det dags, att få se Fuglesang! Vi i Au-gänget fick sitta ”backstage” och lyssna på den första och enda svensken som hade varit uppe i rymden.

Sedan, gick jag och ett par andra till KTH rymdcenters workshops för att få träffa Fuglesang. Jag kan lätt säga att det var en av de coolast sakerna jag gjort!

I helhet var helgen superrolig och jag skulle definitivt vilja göra om det.

/Linda-Maria