ODYSSEUS – stor rymdtävling i Europa

Du som är mellan 7 och 22 år kan delta i den stora, europeiska rymdtävlingen ODYSSEUS – European Youth Space Contest. Deadline i samtliga ålderskategorier är 31:a mars 2017 och du kan vinna fina priser såsom resor till final och semifinaler, ett eget proffsigt teleskop, praktikplats på ESA, en ny iPad fylld med rymdprylar eller en resa till Guiana Space Centre.

odysseus_project_logo

Att delta i tävlingen är det ett bra tillfälle att få utlopp för sitt rymdintresse, göra något coolt på fritiden och samtidigt få chansen att fördjupa sina kunskaper och vinna fina priser. Rymdtävlingar är ett ypperligt tillfälle att reflektera kring teknik och naturvetenskap, utveckla sin kreativitet och utmana sig själv, så vi rekommenderar också alla föräldrar att tipsa sina barn eller ungdomar att delta. Här kan du läsa mer om tävlingen i de olika ålderskategorierna:

7-13 år: Rymdinspirerad konst

Skapa eller rita en bild utifrån en av följande kategorier:spaceman

  • Solsystemet och rymdvetenskap
  • Europa i rymden
  • Människor på Mars
  • Astrobiologi – jakten på liv i universum.

Du väljer själv om du t.ex. vill rita en teckning eller skapa en bild av löv, lera, kritor eller annat material, eller om du vill tävla med ett fotografi eller en bild gjord med t.ex. ett designprogram på datorn. Tävlingen är öppen för dig som är född mellan 1/4-03 och 31/3-10. Bland priserna finns ett eget litet teleskop och en iPad med rymdböcker, spel och appar. Bedömningskriterier, regler och mer information om hur du tävlar i denna kategori hittar du här. Sista tävlingsdag är 31:a mars 2017.

14-19 år: Ett eget rymdprojekt

I denna kategori kan du delta om du är född mellan 1/4-97 och 31/3-03. För att tävla ska du genomföra ett projekt inom någon av kategorierna som specificeras i föregående kategori (7-13 år). Projektet kan t.ex. genomföras som ett experiment, en video, en prototyp, en presentation eller på något annat sätt. Bland priserna finns en resa till Guiana Space Centre, ett högpresterande, datorstyrt teleskop och resor till såväl final som semifinal av tävlingen. Tips på projektidéer, regler och mer information om hur du går tillväga för att genomföra ditt projekt och delta i tävlingen i denna ålderskategori hittar du här. Sista tävlingsdag är 31:a mars. Projektet ska ha skapats i syfte att delta i tävlingen och får inte användas i annat officiellt sammanhang.

17-22 år: Ett eget rymdprojekt

Du som är född mellan den 1/4-94 och 31/3-00 kan delta i denna ålderskategori. Du ska också vara registrerad på en universitetskurs under det akademiska året 2016/2017. Ditt projekt ska behandla något av följande områden:

  • Galileo: Daily benefits of space applications
  • Copernicus: Earth observations
  • Rosetta mission: Space Exploration
  • Gaia mission: Watching the stars
  • More general: Establish links between field data and satellite data

Bland priserna finns en praktikplats vid en europeisk rymdorganisation såsom ESA, en resa till Guiana Space Centre, ett högpresterande, datorstyrt teleskop och resor till final och semifinaler i tävlingen. Projektet kan t.ex. genomföras som ett experiment, en video, en prototyp, en presentation eller på något annat sätt. Mer information om regler, tips kring hur du kan genomföra ditt projekt och hur du deltar i tävlingen i denna kategori hittar du här. Projektet ska ha skapats i syfte att delta i tävlingen och får inte användas i annat officiellt sammanhang. Projektet ska ha skapats i syfte att delta i tävlingen och får inte användas i annat officiellt sammanhang.

odysseus

 

Varukorg