Nu har AU-konferensen 2016 gått till ända! Den 2-4 december samlades 35 ungdomar som engagerar sig ideellt i Astronomisk Ungdom på en gård utanför Uppsala för att lära känna varandra och lära sig mer om alltifrån föreningskultur, vetenskapskommunikation och grafisk design, till projektledning och hur man skapar ett bra rymdevenemang, medlemsrekrytering och sponsring från företag. Framförallt var det en mysig, trevlig och produktiv helg fylld av mycket umgänge och härliga människor!

Såhär skriver en av våra rymdbloggare, Tara Zohrevand, om sina upplevelser under konferensen:

 

”Inte förrän jag satt ensam på det rullande tåget gick det upp för mig att valet
att gå med och börja engagera mig i AU, måste vara bland de bästa valen jag gjort.”

2-4 december var vi som ideellt arbetar åt Astronomisk Ungdom samlade i Uppsala för konferensen 2016! Det var första gången jag skulle träffa medlemmar i föreningen, och nervositeten fanns såklart med på kartan. Väl där så blev jag så oerhört överraskad av hur trevliga och unika alla var! Att bli accepterad som en i laget direkt, och få ta del av gemenskapen kändes helt fantastiskt.

Första kvällen åt vi middag, sedan gav vi oss ut i kylan för att titta på stjärnor. Dagen efter
var det flera inspirerande föreläsningar, en jätterolig lagtävling där vi bland annat fick räkna fysik, bygga ”rymdraketer” och hitta nebulosor etc i en datorsimulerad version av stjärnhimlen. Sist på schemat hade vi en s.k. mentalist som kom, läste våra tankar, utförde trolleritrick och lämnade oss helt förbluffade. 

På kvällen hade vi fritid, och jag fick chansen att titta igenom en stjärnkikare för första gången! Sedan diskuterade, spekulerade, fantiserade jag och några till i flera timmar om bl.a. multiversum, vilket var så makalöst intressant och roligt att få göra med ett gäng inspirerande människor!

Dagen efter var det fler föreläsningar, varav en med en forskare från universitetet som föreläste om meteoriter. Efteråt diskuterade jag och denna person möjligheterna att sätta upp en kamera, som fångar upp sällsynta saker som händer i himlen, i min lilla by Ljusdal! Det ska bli spännande att se vad vi gör av det.

Därefter var det dags att packa och fara hem, och in i allra sista minuten höll jag på att lära känna och samtala med individer som varit med på konferensen. Inte förrän jag satt ensam på det rullande tåget gick det upp för mig att valet att gå med och börja engagera mig i AU, måste vara bland de bästa valen jag gjort.

/Tara

En viktig punkt under konferensen var diskussioner kring AU som organisation. Vi har fått mycket bra input kring verksamheter och förbundet i övrigt som kommer att vara väldigt betydelsefull under det fortsatta arbetet med att utveckla Astronomisk Ungdom. Bland annat har konferensens deltagare konkretiserat sina visioner kring var AU ska vara 2020, och många bra synpunkter kring våra strategiområden har lyfts. Stort tack till samtliga deltagare för er entusiasm och engagemang!

Konferensen avslutades med en föreläsning och samtal kring det svenska meteornätverket som drivs av Dr. Eric Stempels vid Uppsala universitet. På lördagskvällen kom även mentalisten Per Johan Råsmark och underhöll oss! Tack för en underbar helg alla som kom!