Jonna, 15 år, vinner höstens tävling

Stort tack till alla medlemmar som deltog i höstens rymdtävling och svarade på frågan ”Varför ska människan studera rymden?”. Vi fick in mängder av bidrag som tillsammans satte ord på allt det där som vi i Astronomisk Ungdom har gemensamt; kärleken till rymden, viljan att utforska det okända och insikten i hur viktigt det är att fortsätta utforska och lära känna vår omvärld – för mänsklighetens fortlevnad eller bara för nyfikenhetens skull.

Konkurrensen har varit hård men nu är äntligen en vinnare utsedd! Vi säger stort grattis till 15-åriga Jonna Norrman från Trångsund, som på ett vackert sätt förklarar vad det är som gör det inte bara viktigt utan också fascinerande att upptäcka universum.

Varför ska människan studera rymden, Jonna?

För att det sätter perspektiv på våran vardag, våexoplanetra problem är så små i jämförelse och det kan vara betryggande. Det finns så mycket att lära, det finns planeter som är som något man skulle kunna hitta i en scifi-bok. Allt är så coolt och det finns så mycket att lära, saker som man knappt kan förstå, men ändå så existerar de. Det får en verkligen att tänka.

Stort grattis! Du kommer att få ett presentkort på 500 kr från science fiction-bokhandeln till din brevlåda inom kort.

 

På andra plats kommer 19-årige Gustaf von Platen från Luleå, med följande bidrag:

free_space_galaxy_texture_by_lyshastra-d77godpDet är min åsikt, att det i alla människor finns en drift att fly det monotona och vardagliga. Att trampa upp de stigar som ännu inte har upptrampats, att söka upp nya, orörda områden. Så många av våra gamla instinkter gäller inte längre i den moderna världen, men just denna tror jag är mer viktig än någonsin. Om mänsklighetens fantastiska resa ska fortsätta måste vi fortsätta vår färd ut i det okända, och nu bär stigen ut i det svarta.

Grattis, Gustaf! Vi skickar dig två biobiljetter inom kort.

 

På tredje plats kommer ännu ett välskrivet bidrag inskickat av Sarya Reseolpour, 16 år. Du kommer att få en biobiljett hemskickad inom kort.

Det finns mycket att utforska och hitta, som inte finns på denna planet. Människan föds som utforskare och äventyrare. Det är vår uppgift att se bortom alla gränser. Vi ska aldrig nöja oss med kunskapen vi har nu, utan alltid sträva mot att lära oss ännu mer. Tänk att kunna besvara den eviga frågan ”Är vi ensamma i detta universum.” Det finns många möjligheter – det gäller bara att vi sluter fingrarna om denna chans och vägrar släppa taget om den.

Stort tack för alla fantastiska bidrag! Fler kan komma att publiceras på hemsidan den kommande tiden; håll utkik!

 

 

 

Varukorg