Nya forskningsrön och rymdupptäckter 2016

2016 har varit ett händelserikt år på rymdforskningsfronten; gravitationsvågor har detekterats direkt för allra första gången, forskare på CERN har lyckats observera spektra från antiväte och en jordlik planet runt solens närmaste stjärna har upptäckts. Samtidigt var många studier kring mörk materia resultatlösa och ExoMars landare kraschade in i Mars röda yta innan den kunde frambringa några resultat. Här listar vi några av årets största rymdhändelser, forskningsresultat och upptäckter!

1. De allra första direkta detektionerna av gravitationsvågor!

Vid LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) detekterades i februari för första gången gravitationsvågor direkt. Källan var två sammansmältande svarta hål, ett system som tidigare aldrig kunnat påvisas och som därmed även gör upptäckten till ett av de starkaste bevisen på att svarta hål faktiskt finns på riktigt. Här kan du läsa allt om upptäckten, inklusive filmer, artiklar, förklaringar mm. Du kan också höra mätningarna från LIGO omvandlade till ljud här nedan! Så här låter det när två svarta hål kolliderar:

2. Jordlik exoplanet funnen runt solens närmsta stjärna

En jordlik planet hittades runt stjärnan Proxima Centauri, belägen endast 4.2 ljusår bort från Jorden! Planeten döptes till Proxima b, har en massa på ungefär 1.27 jordmassor och ligger i stjärnsystemets beboeliga zon. Det finns därmed möjligheter till flytande vatten på planetytan, vilket ökar sannolikheten att planeten kan hysa liv. The Breakthrough Foundation, med bl.a. Stephen Hawking i spetsen, annonserade kort efter upptäckten att de kommer att skicka små mikrofarkoster till planeten för att hitta potentiella tecken på liv. Farkosterna accelereras med ett massivt lasersystem och kan nå Proxima b på 20-25 år. Här kan du läsa allt om upptäckten av Proxima b.

3. Expeditioner till Jupiter, Saturnus och Mars med Juno, Cassini och ExoMars

Den 4:e juni anlände rymdsonden Juno till Jupiters bana för att studera Jupiter och dess månar. Förhoppningsvis
kan vi vänta oss många fina resultat 2017, när Juno kommer att göra en nära förbiflygning var 53:e dag. Här kan du se flera bilder från uppdraget.

Även Mars har fått besök i år. Landaren kraschade tyvärr in i Mars yta innan den hann utföra några mätningar, men moderfarkosten är fortfarande i omloppsbana runt vår grannplanet. Den samlar information inför ExoMars nästa fas, då en rover ska sändas ned till Mars yta. Rovern kommer att kunna borra upp till 2 meter djupa hål i marken på Mars, och kommer att leta efter vatten och spår av liv. Här kan du se en video om uppdraget.

I december påbörjade Cassini utforskningen av Saturnus ringar i sluttampen av uppdraget som påbörjades för 20 år sedan. Hon kommer att dyka ned genom de yttre ringarna var sjunde dag, vilket betyder 20 dykningar fram till april. Saturnus många småmånar kommer att undersökas, och prover från partiklar och gaser i ringarna ska analyseras. Förhoppningsvis kommer många spännande resultat i inledningen av 2017!

4. Kometjägaren Rosetta avslutade sitt uppdrag

År 2014, 10 år efter uppskjutningen, nådde Rosetta kometen 67P Tjurjumov-Gerasimenko. Nedsändningen av landaren Philae markerade den första landningen någonsin på en komet, och den 30 september i år avslutades det historiska uppdraget när Rosetta sänktes ned till kometytan i en kontrollerad krasch. De mätningar Rosetta genomfört har gett mycket ny kunskap om kometer och solsystemets allra första tid, och vi kan vänta oss fler resultat när mer material har analyserats under 2017. Här kan du se en film om Rosetta-uppdraget.

5. Finns det en nionde planet i solsystemet?

Forskare vid California Institute of Technology kan ha funnit tecken på en nioende planet i solsystemet! Planeten ska vara i samma storleksklass som Neptunus och går i en bana runt solen utanför Plutos bana. Planeten har inte detekterats direkt, men forskarna har bland annat analyserat rörelserna hos små kroppar i Kuiperbältet och funnit att dessa kan indikera existensen av ytterligare en planet. Forskarna menar att planeten ska kunna upptäckas med moderna teleskop, och har pekat ut ungefär var planeten bör finnas. Kanske hittas den 2017? Här kan du läsa mer om den potentiella nionde planeten i solsystemet.

6. Vårt observerbara universum är 10 gånger större än vi tidigare trott

Med hjälp av Hubble-teleskopet och flera observatorier världen över har forskare vid University of Nottingham i Storbritannien sammanställt mängder av bilder tagna de senaste 20 åren. De 3D-modeller de med hjälp av detta skapade för att uppskatta antalet galaxer vid olika tidpunkter i universums historia visar att det finns åtminstone 2 biljoner galaxer i det observerbara universumet, en siffra som tidigare uppskattades till endast 200 miljarder. Bara 10% av alla dessa galaxer är synliga med våra bästa teleskop. Studien publicerades i oktober i the Astrophysical journal och här kan du läsa vad NASA rapporterar om upptäckten.

7. CERN-forskare observerar spektra från antiväte för första gången

Nu har man för första gången kunnat observera spektra från antiväte! Resultaten ser ut att stämma överens med standardmodellen, och öppnar upp för möjligheten att jämföra antimateria och s.k. vanlig materia. I synnerhet bekräftar resultaten teorin om CPT-symmetri, som säger att energinivåerna är desamma i båda typerna av materia. Läs mer och se en informativ video om experimentet här.

Detta, och mycket mer, hände under rymdåret 2016. Vi ser fram emot ännu fler rymdupptäckter och forskningsframsteg 2017. Följ med oss in i det nya året på Facebook och läs allt nytt om rymden på populärastronomi.se

 

Varukorg