Astronomiska uret

För en vecka sedan befann jag mig i Prag, Tjeckiens huvudstad. Utöver att staden hamnade på min topp tre-lista över de vackraste städerna jag besökt, tog jag självklart tillfället i akt och besökte det välkända astronomiska uret! Jag kunde som väntat inte hålla mig ifrån det, utan lyckades ta lite omvägar här och var så att jag hamnade hos det igen. Varje heltimme rör sig några statyer runt om klockan, och det ska tydligen vara väldigt värt att se så vi gick dit. Det var smockfullt med nyfikna turister, så resterande gånger försökte vi akta oss för det klockslaget.

Denna klocka, kära vänner, är helt makalös. Den byggdes på 1400-talet(!) och fungerar än idag. På klockan står siffrorna på både medeltida bohemiska och romerska siffror, och på den lilla cirkeln finns istället stjärntecknen. Sedan finns det en guldig solpekare som visar vart solen är just nu (så den flyttar ungefär varje månad). Förutom solen visas även månens position med hjälp av den silvriga/svarta månpekaren (flyttar ungefär varje dag). Även polstjärnan har fått en liten guldig stjärnpekare, och den visar när polstjärnan kommer visas kommande natt. Sen finns även en guldig hand, som visar vilken timme på dygnet det är.

Klockan är dessutom väldigt färgglad, men det är inte bara som dekoration! Det svarta området visar exempelvis att det är nattetid, så under natten befinner sig solen inom det området. Vid soluppgång flyttas solpekaren istället till det orange, ljusblå och mörkblå området, och är därför nästan inte i det blå området över huvud taget under vintertid. Detta illustreras även med flytta solen närmre och längre bort från handen.

Det finns så mycket en kan ta reda på med denna fantastiska klocka, jag blev och är fortfarande superimponerad!

Varukorg