AU-Mikael och Mello-Mariette i SVT:s Barnkanalen

Onsdagen den 22 februari var Astronomisk Ungdom med i SVT:s Barnkanalen! I talkshowen Random mix svarade AU:s grundare Mikael Ingemyr bland annat på tittarnas frågor om alltifrån utomjordingar till vad som händer om man faller in i ett svart hål.

Random mix är ett direktsänt nöjesprogram som tar upp senaste nytt om kändisar, snackisar och kärlek. I onsdagens avsnitt var temat rymden, och AU:s Mikael Ingemyr gästade programmet som rymdexpert tillsammans med Melodifestival-aktuella Mariette!

När Mariette skulle ta vinnarbilder efter att ha gått vidare till final i Melodifestivalens deltävling i Malmö föll hon av en olyckshändelse ned i ett svart hål på scenen. Här kan du läsa artikeln om händelsen, som också kommenterats av professor Ulf Danielsson, kosmolog vid Uppsala universitet. Presskontakten meddelade efteråt att Mariette ”fallit genom ett svart hål”, men mådde bra sånär som på ett sår.

Mikael förklarade i programmet i Barnkanalen vad som skulle ha hänt om Mariette hade fallit genom ett astronomiskt svart hål, och tittarna skickade in mängder med frågor till rymdexperten.

Cirka 70 000 barn i åldrarna 10-12 år tittade på avsnittet, och upp emot 2000 frågor skickades in till programmet. Bland annat berättade Mikael om han tror att människan någon gång kommer att kolonisera rymden, om det finns liv på Mars och hur många stjärnor det finns i universum. Dessutom bjöds det på rymdhits och vackra astrofotografier förklarades för tittarna!

Stort tack alla som skickade in frågor, fortsätt vara nyfikna och ta reda på mer om rymden!

Se hela avsnittet här.

Varukorg