AU-medlemmar på Naturhistoriska riksmuseet

Igår spenderade ett gäng AU:are från våra lokalföreningar LUNA, ORION och SIRIUS sin dag på Naturhistoriska museet i Stockholm där de såg filmen ”A beautiful planet” på Cosmonova, åt lunch, deltog i en föreläsning av Simon Eriksson (doktorand i astronomi, Stockholms universitet) och gick runt bland museets utställningar. Dagen planerades av Scott Green, Oscar Bergqvist och Cornelia Ekvall i ledning av Yas Asghari, som beviljats projektbidrag från AU för projektet! Cornelia har här skrivit om dagen, vilket även går att läsa på hennes rymdblogg:

Vi började dagen på Cosmonova där vi såg ”A beautiful planet”. Där reste vi över jorden och fick ta del av arbetet på ISS den internationella rymdstationen. Clara Henry berättade under resan och poängterade vikten av att värna vår miljö. Något vi lätt glömmer men samtigt blivit betydligt bättre på.

Efter det hämtade vi lunch (mackor/wraps) och lyssnade på Simon Eriksson, doktorand i astronomi på SU. Han föreläste om exoplaneter,
ett ämne det märktes att hann brann för. Det var väldigt intressant och jag uppskattade hans föreläsning mycket. Bland annat så förklarade Eriksson om olika metoder för att hitta planeter och hur forskare avgör vilka som kan vara beboeliga. Han liknade att fota en stjärna med att fota en eldfluga som befinner sig framför en fyr som lyser rakt emot dig, en rolig liknelse enligt mig.

Sedan, efter att den obligatoriska gruppbilden var tagen, var det upp till var och en vad man ville göra. De flesta gick runt bland museets utställningar och tittade runt i giftshopen.

I mina ögon var dagen verkligen lyckad, om än lång så var den awesome och som pricken över i:et blev det en fika på Espresso House innan tåget hem.

/Cornelia

Varukorg