Vad händer när svarta hål kolliderar?

Månadens rymdnyhet är äntligen här och idag handlar det om inget mindre än de svarta hål som nyligen kolliderade med kolossala mängder energi. Vår rymdbloggare Eleonora Svanberg berättar i detta inlägg mer om denna fascinerande händelse och vad som händer när några av universums mäktigaste objekts möts.

Denna månad upptäckte NASA/ESAs rymdteleskop Hubble vad som kan tänkas vara den största explosionen sen självaste Big Bang! Två galaxer kolliderade med varsina svarta hål i respektive galaxcentrum, vilket i sin tur resulterade i att de svarta hålen kolliderade och bildade ett ännu större. Energin som behövdes för detta kan jämföras med 100 miljoner supernova-kollisioner.

Men vad händer när det är så här pass mycket energi inblandat i en kollision? Detta är en väldigt ovanlig händelse och det som gör det så intressant är att det nybildade svarta hålet verkar ha slängts ut från den nybildade galaxen med en ofattbar hög hastighet för ett så tungt objekt (en teori är att detta skedde på grund av gravitationsvågor). Det här är första gången man har sett att en galax svarta hål ligger så långt ifrån värdgalaxens centrum! Svarta hålet har åkt 35 000 ljusår bort från centrumet, vilket är ett större avstånd än mellan solen och vår egna galax centrum. Men det svarta hållet stannar inte där, utan fortsätter bort med hastigheten 7.5 miljoner kilometer per timme!

Förutom att teorin om att svarta hål faktiskt kan smältas samman stärks av denna händelse, så har rymden ännu en gång gjort oss mållösa! Wow!

/Eleonora

Källa: ESA

Varukorg