Mikael Ingemyr utses till AU:s första hedersmedlem

Under AU-kongressen 2017 visade medlemmarna sin uppskattning för Mikael, som 2012 grundade AU och sedan dess har engagerat sig i förbundet på alla möjliga sätt. Mikael utsågs till AU:s första hedersmedlem och tilldelades AU:s 5 olika rymdmedaljer som tack för sina insatser under åren.

Under AU-kongressen 2017 hade en enig stämma äran att utse Astronomisk Ungdoms allra första hedersmedlem: AU:s grundare och förbundsordförande emeritus, Mikael Ingemyr. Med följande motivering nominerade förbundsstyrelsen 2016/2017 honom till hedersmedlem, och han fick ta emot en vacker symbol bestående av en galaxmedalj i guld att bära om halsen:

”Förbundsstyrelsen nominerar Mikael Ingemyr till hedersmedlem, som ett naturligt tillkännagivande till den ikon som grundade Astronomisk Ungdom för snart fem år sedan med hopp om att låta unga i hela Sverige få utveckla sitt rymdintresse och bilda en bestående rymdgemenskap. Mikael har sedan dess oupphörligen lagt hela sin kraft på att utveckla Astronomisk Ungdom på dess resa mot det förbund vi ser idag; en utveckling få från början hade kunnat föreställa sig. Inte bara projektledarskap har kantat hans väg utan också år av ordförandeskap, vilka tillåtit oss att vara här idag.”

AU har pratat med Mikael om hans engagemang, hur det känns att bli hedersmedlem och vad han har för tankar kring framtiden.

Hej Mikael! Stort tack för ditt fantastiska engagemang i Astronomisk Ungdom sedan dess grundande 2012. Du är nu utsedd till hedersmedlem. Hur känns det?

– Det känns oerhört roligt och ärofyllt! Detta känns verkligen som kulmen på ett mycket givande engagemang.

Vad har varit roligast med att engagera sig så mycket i Astronomisk Ungdom de senaste 5 åren?

– Det har varit alla vänner jag har fått på vägen, alla människor jag mött och allt roligt jag fått uppleva tillsammans med rymdintresserade människor. Och allt jag lärt mig! Jag har fått otroligt mycket erfarenheter kring ledarskap och organisation som jag tar med mig i livet.

Vilket är ditt bästa AU-minne?

– Åh, det finns så många bra saker! Dels när AU fick sitt allra första kansli, när Max Tegmark kom och föreläste för oss på Rymdforskarskolan 2016, när Christer Fuglesang fick hedersstipendiet 2015 och allt stöd han givit AU sen dess, samt, så klart, att ta emot hedersmedaljen under Kongressen 2017! Riktigt roligt var när vi nådde 100 medlemmar under USP 2013. Vi var 97 medlemmar när middagen under lördagskvällen började, och jag sade då att vi bjuder alla på efterrätt om vi når 100 medlemmar innan middagens slut. Tillsammans värvades flera medlemmar till, och således spräckte vi ”100 medlemmar”-gränsen. Alla deltagare bjöds på friterad banan med glass, och då kände jag för första gången att AU har en mycket större potential än jag vad hade räknat med. Sedan finns ju alla sena lägernätter och trevliga samtal med andra som gillar astronomi lika mycket som jag, eller som just funnit sitt intresse. De kvällarna har varit magiska. Mina AU-minnen är så många!

Varför grundade du AU?

– Jag var väldigt intresserad av astronomi och rymden och visste att det fanns många andra som jag runt om i landet. Jag hade tagit examen från Rymdgymnasiet ungefär två år tidigare, och där hade jag ju träffat många med samma intresse från hela Sverige, men sedan dess hade det varit skralt. Det fanns ingen nationell förening för ungdomar med det intresset, och därmed inget naturligt sammanhang att träffas i. Därur kom idén om ett ”Astronomisk Ungdom”. Från början var det bara ett sätt för mig att träffa likasinnade, haha!

Hur ser du på AU:s utveckling och framtid?

Frågar ni mig om framtiden? Haha, alla mina tidigare förutsägelser om AU:s framtid har ju alltid slagit fel och överträffats. Skämt åsido så ser jag oerhört positivt på framtiden och jag tror att AU kommer bli ännu större och bättre än jag kan föreställa mig just nu!

Återigen, stort tack för ditt engagemang Mikael! Vi önskar dig lycka till i framtiden och hoppas att vi kommer att se mer av dig även i AU under många år framöver.

Varukorg