Under Kongressen 2017 presenterade förbundsstyrelsen AU:s nya förtjänstmedaljer; vackra symboler som delas ut som ett tack till varje medlem som engagerar sig i Astronomisk Ungdom. Med dessa vill vi visa vår oändliga uppskattning för det viktiga och värdefulla arbete ni medlemmar varje år gör i Astronomisk Ungdom. I denna artikel kan du läsa mer om de nya avtackningsgåvorna och ta del av vår aktiva medlem Robin Djervs upplevelser under AU:s allra första utdelningsceremoni. 

Säg det barn eller den ungdom som inte någon gång riktat blicken mot stjärnhimlen i förundran. Såväl kansli som projektgrupper, förbundsstyrelse och andra aktiva inom AU har nära kontakt med mängder av medlemmar varje år, och vi kan alla vittna om barn vars leenden räckte till öronen när de hörde talas om att det fanns en förening just för dem, om barn och unga som gråtit av fascination när de för första gången sett månens kratrar genom ett riktigt teleskop, och om ungdomar som insett att de har den kunskap och det driv och intresse som krävs för att läsa astronomi och rymdteknik på universitet.

Inget av detta hade varit möjligt utan alla ni fantastiska medlemmar som engagerar er i Astronomisk Ungdom. Vi vill därför rikta ett stort tack till samtliga ideellt aktiva som engagerar sig och har engagerat sig i AU genom åren; utan er hade inte våra verksamheter varit möjliga. Ni skapar möjligheter för unga i Sverige att utveckla sitt rymdintresse tillsammans med likasinnade, och ni gör skillnad för varje barn och ungdom som känner glädje och fascination till följd av sitt medlemskap i AU, något de sedan tar med sig in i vuxenlivet.

Under Kongressen 2017 presenterade därför den avgående (och delvis omvalda) förbundsstyrelsen AU:s förtjänstmedaljer; vackra symboler som delas ut som ett tack till varje medlem som engagerar sig i Astronomisk Ungdom. Med dessa vill vi visa vår oändliga uppskattning för ert viktiga och värdefulla arbete. Ni är fantastiska!

Nedan presenteras samtliga medaljer som delas ut för olika sorters engagemang. Medaljerna är designade av Emanuel Eriksson, student i Teknisk fysik vid Uppsala universitet, och är i 8:e storleken att bäras på bröstet i högblått band. Samtliga medaljer delas ut av förbundsstyrelsen under den årliga AU-konferensen och AU-kongressen. Det yttersta lagret är av äkta brons, guld och silver.

AU:s förtjänstmedalj i brons tilldelas varje medlem som deltagit i minst en projektgrupp eller som på andra sätt varit engagerad i AU under ett års tid. Den föreställer halvmånen, utifrån skisser av Galileo Galilei från år 1610.

AU:s förtjänstmedalj i silver tilldelas varje medlem som varit projektledare för minst ett projekt inom Astronomisk Ungdom. Den föreställer systemet jorden-månen, med månens olika faser illustrerade beroende på position runt jorden.

AU:s förtjänstmedalj i guld tilldelas varje medlem som varit särskilt aktiv inom förbundet, med flera projektledarskap och stort engagemang i övrigt, under minst tre års tid (eller motsvarande engagemang). Den föreställer stjärnhimlen på norra halvklotet, med stjärnbildernas linjer och vintergatans band illustrerade.

AU:s förtjänstmedalj i järn tilldelas varje medlem som suttit minst en mandatperiod som förtroendevald ledamot i förbundsstyrelsen. Den föreställer solsystemet, inspirerat av Nicolaus Copernicus skisser över den heliocentriska världsbilden.

Här berättar vår medlem Robin Djerv, som varit aktiv i AU ända sedan starten, om förbundets allra första medaljceremoni under AU-kongressen 2017 den 8:e april!

Hur kändes det att få medalj? Först får man backa några steg. Det börjar med en finare middag. Likt en vanlig sittning fick man en plats vid ett dekorerat långbord. Förrätten var någon fårost- & melonsallad med en markerad hetta. Jag undrade verkligen var den kom ifrån, visade sig vara sambal oelek. Sedan kom huvudrätten, ungsbakad lax med pressad potatis, en grönsallad och en passande sås (här brister mina gastronomiska kunskaper). Gott var det iallafall. Det hela avslutades med en klassiker – kladdkaka, det slår aldrig fel

Men det tog inte slut där, efter lite underhållning och förtäring så gick styrelsen upp och avslöjade kvällens överraskning. På en stor bricka hade de många medaljer i olika färger och nyanser. En efter en ropades namn upp. Så fort som jag hörde mitt namn så rusade jag upp och inväntade den stora stunden. Jag kände mig inte nervös över huvud taget, inte spänd, men ändå inte avslappnad. Det var någon eufori från en annan dimension som jag kände när de sträckte fram medaljen. Vad fick jag för medalj? Jo, en bronsmedalj, och varför fick jag en bronsmedalj? Bra fråga: Det är all summerad engagemang som jag har utfört i AU, dels har jag varit valberedare i tre år och dels så har jag arrangerat ett läger – och deltagit på resten. Men det där lägernörderiet är väl mer av en passion än ett engagemang, läger är kul, kom på ett! Men nog om det, medaljen åkte på direkt och man kände sig omedelbart ärad.

Under alla mina år som aktiv så har man oftast fått känna uppskattning, är det någonstans där man känner sig belönad för det arbete som man gör – så är det i AU. Jag har fått många komplimanger från många personer längs vägen som bl.a. valberedare. Men jag har också varit på alla läger, jag känner många inom AU, jag stöter därför relativt ofta på många som har sett mitt arbete – med de komplimanger och den uppskattning som följer. Detsamma kanske inte gäller eldsjälen som ställde upp som lägerledare när ett läger hölls i dennes hemstad, eller den passionerade rymdbloggaren, eller den innovativa tänkaren som tar på sig något av AUs stora projekt. De märks inte av lika många andra engagerade medlemmar. För det är inte lätt att hålla koll på alla nu när vi börjar bli så många. Därför är medaljsystemet ett väldigt bra sätt att få våra aktiva medlemmar att känna sig uppskattade och belönade för såväl större som mindre arbeten. Förhoppningsvis sporrar det flera medlemmar till att engagera sig än mer nu – när man vet att arbete lönar sig – uppskattning och belöning kommer för den som kämpar för det unga rymdsverige.

Och medaljdesignerna – helt genialiska. Det börjar med en halvmåne på bronset, jorden med månens alla faser på silvret, en stjärnhimmel på guldet, vårt solsystem på järnmedaljen och en galax på hedersmedaljen. Den kontinuiteten är astronomiskt klockrent! Ett stort bonuspoäng till dem som designade den.

/Robin Djerv

Vår medlem Cornelia Ekvall tar emot sin fina bronsmedalj. Stort tack för ditt gedigna arbete som rymdbloggare under året, Cornelia!

Vår medlem Scott Green tar emot sin bronsmedalj för ett gott arbete i projektgruppen för Norrskenslägret 2016! Stort tack för dina ovärderliga insatser i AU, Scott!

Alla medaljer på rad. Längst ut till höger finns hedersmedaljen, som föreställer Vintergatan. Hedersmedlemskap utses av årsmötet och tilldelas medlemmar vars engagemang varit av exceptionell betydelse för förbundet.