LUNA tillverkar månsand och kometer i Norrköping

Astronomisk Ungdoms lokalförening LUNA visade nyligen upp sin verksamhet på Ljuraparkens dag i Norrköping! De ställde sig frågan hur det ser ut på månen och visade detta för besökarna genom att låta dem tillverka sin egen månsand, och demonstrerade även hur man kan tillverka sig egen komet. Ljuraparken var välbesökt och många barn letade sig fram till LUNA:s bord. Här berättar arrangörerna från LUNA mer om dagen!

Cornelia Ekvall och Anja Saksi visade upp sin lokalförening LUNA under en temadag i Norrköping.

Robin Djerv, styrelseledamoten i LUNA, kommenterade temadagen med följande: ”Dagen var en stor succé, barnen fick göra egen ”månsand” och det tyckte de mycket om. Det är så härligt med nyfikna barn och jag tror att barn idag har fått upp ögonen för vad som finns bortom jorden. Om vi tillsammans fortsätter att främja rymdintresse bland unga så tror jag att dagens barn kommer lösa morgondagens olösta astronomiska frågor.” Cornelia Ekvall, ordförande i LUNA, kan inte annat än hålla med.

Att nå ut till nya personer är en viktig del av föreningslivet och är man en rymdinriktad förening kan det vara svårt att komma på sätt att visa upp rymden fast på jordens mark. Att tillverka sin egen komet är ett effektivt sätt att locka uppmärksamhet på, speciellt med brandsläckaren som är nödvändig för att tillverka isen till kometen. Visserligen kan det vara klurigt att få tag på en brandsläckare med koldioxid, men kolla med en brandkår/skola/kommun så går det säkerligen att lösa. Detta experiment är ett väldigt lärorikt experiment i och med att åskådarna får ta del av processen och även lära sig mycket om kometer och deras uppbyggnad. Om åskådarna dessutom är barn kommer de att bli sålda vid isens tillverkning.

Dessutom så är något som att blanda sin egen månsand väldigt roligt, speciellt i de yngres ögon. LUNA hade fixat söta små burkar som man kunde fylla med månsanden och även sätta en egendesignad etikett på. Att göra något praktiskt som bygger på teori är ett smart sätt att fånga intresse och det leder även till att många som inte skulle våga gå fram till föreningsrepresentanter i själva verket gör det. Om man står där och frågar någon om de vill göra sin egen månsand eller kanske gå en tipspromenad så fångar man deras uppmärksamhet och de får en annan bild av föreningens verksamhet. När man som föreningsrepresentant ser till att ta första steget går det säkerligen bättre än om man är en aning tillbakadragen och väntar på att personer ska gå fram till en själv. Därför vill LUNA tipsa andra föreningar att göra något liknande; en workshop anpassad till målgruppen för eventet föreningen deltar i! Vi fann detta väldigt underhållande och även givande för oss själva!

Pröva mer än gärna att göra en komet eller månsand, all information finns nedan!

Robin Djerv visar barnen hur man tillverkar egen månsand. Så klart bjuds det på rymdgodiset Milkey Way (Choklad som på svenska heter Vintergatan).

Ingredienser komet:

 • torris (koldioxid brandsläckare)
 • fönsterputs ( med ammoniak)
 • glukossirap
 • jord/damm
 • vatten
 • örngott
 • slev
 • bunke
 • plastsäck
 • gummihandskar

Gör så här:

 1. Blanda samtliga ingredienser förutom isen, ta lite fönsterputs, jord och sirap jämfört med vattnet, i en bunke täckt av en säck.
 2. Täck sedan munstycket på brandsläckaren med ett örngott och spruta koldioxid tills mycket is har bildats.
 3. Häll isen i blandningen och tryck ihop allt till en klump ( ha handskar på dig) och ta sedan upp kometen.
 4. Håll kometen mot solen eller annan varm källa och se hur en svans av rök bildas.

Ingredienser månsand:

 • sand
 • majsstärkelse
 • vatten
 • glasburkar
 • material till etiketter

Gör så här:

 1. Blanda dubbelt så mycket majsstärkelse och sand till en gråaktig blandning, tillsätt lite vatten under tiden.
 2. Häll i sanden i en burk.
 3. Tillverka en fin etikett och sätt på burken.

/LUNA

 

Cornelia Ekvall och Anja Saksi visar fascinerade barn hur man tillverkar kometer med hjälp av en brandsläckare.
Varukorg