Månadens rymdnyhet – så blir du astronaut!

Nu är juni månads rymdnyhet äntligen här! Denna gång handlar det om NASA:s nya astronautkandidater. Att bli astronaut är svårt och krävande; det krävs en hel del tur och att du är mycket kunnig och driven inom ditt fält. Men det är inte omöjligt, och idag antas astronauter med många olika bakgrunder. Det betyder att du kan bli astronaut oavsett om du pluggar biologi, astrofysik, geologi, medicin eller en ingenjörsutbildning. Vår rymdreporter Cornelia Ekvall guidar dig här genom den snåriga vägen från gymnasiet ut i rymden. Häng med!

”När jag blir stor vill jag bli en astronaut.”

I tidig ålder är det väldigt vanligt att drömma om att resa ut i rymden som en astronaut. När någon frågar ett barn vad han eller hon vill bli som vuxen, är ett av de självklara svaren just astronaut (tätt följt av yrken såsom polis, brandman eller artist). Som liten är astronautyrket ett av de jobben som känns helt rätt, men som vart efter att man växer upp glöms bort tillsammans med insikten i hur svårt det faktiskt är inom rymdbranschen. När man når tonåren är det helt plötsligt töntigt att vara rymdintresserad och det är få som vid åldern runt 15 år skryter om deras ambitioner att resa utanför jordens atmosfär.

Detta är Christer Fuglesang på sin andra rymdpromenad under uppdraget STS-128. I framtiden kanske du representerar Sverige på ISS? Bild: esa

Detta är dock något som i Sverige just nu håller på att sugas upp av ett svart hål tack vare att rymdfrågor tas upp mer frekvent i exempelvis sociala medier och genom att förbund såsom Astronomisk Ungdom etablerar sig. När ungdomar får en plats att dela kunskaper och finna nya, då kan gamla normer försvinna och i detta fall får fler upp ögonen för både astronautyrket men också andra yrken inom astronomi, matematik och fysik. Tidigare bestod ”rymdsverige” till mestadels av den äldre generation då en era av framgångar inom rymdfarten följde månlandningen 1969 och dessa personer idag har blivit äldre. Självklart sitter dessa personer på mycket kunskap, men det är trots allt tur att medelåldern är på väg ner med dagens intresserade ungdomar med höga ambitioner!

Med detta sagt, konkurrensen växer med rasande fart men det betyder också att antalet möjligheter växer. Idag är det fler som strävar efter en plats på astronautprogrammet än vad det var för femtio år sedan, och lyckligtvis finns det även fler platser idag! Om du vill bli en astronaut när du blir stor så måste du se till att ligga i och se att engagera dig i så mycket som möjligt, träffa många viktiga personer och utbilda dig rätt! Idag är detta fullt möjligt vilket betyder att du måste se till att ta chansen. För att lyckas inom astronautbranschen gäller det att du visar det där lilla extra, något du absolut kan lyckas med!

Vägen ut från atmosfären

Hur blir man då en astronaut? Att bli antagen som astronautkandidat är svårt med denna höga konkurrens bland elitens elit. I ett yrke som detta är det inte tillräckligt att vara den bästa i sitt slag, utan man måste ha en utbildning av hög nivå med sig och dessutom ha varit engagerad i mängder med tävlingar, organisationer etc för att sticka ut ur mängden. Kort sagt, du måste vara den bästa tänkbara och passa som handen i handsken för jobbet.

Eftersom det inte finns någon specifik utbildning för att bli astronaut finns det många vägar att gå. Efter gymnasiet är det smart att läsa en ingenjörinriktad bacherlorexamen i exempelvis Aeronautics and Astronautics (rymdteknik) och sedan ta en masterexamen i något liknande, dvs. en master of science som motsvarar civilingenjör i Sverige. Du kan även läsa läkarprogrammet eller något såsom Physiology, men om du däremot vill flyga behöver du läsa till pilot och därigenom bli kvalificerad.

För att sammanfatta behöver du vara en utåtriktad person med driv som älskar att lära dig nya kunskaper för livet. Språkkunskaper är eftertraktat med engelska som ett krav, och att kunna ryska eller ett annat europeiskt språk ses som ett stort plus (kurs i språk kan erbjudas under astronautprogrammet). Du som person måste visa på breda kunskaper med djup förståelse och även vara beredd på att lägga allt på ditt yrke. Att resa är en astronauts vardag och det inkluderar att göra reklam för både dig själv och din rymdorganisation. Att synas i media och att prata med nya människor är något du måste älska i och med att det är en av dina största uppgifter. Dessutom måste du uppfylla de hårda fysiska kraven gällande bland annat din längd och blodtryck, samt ha flugit ett visst antal timmar om du vill söka till pilotastronaut.

NASA:s nya astronauter

Den 7 juni 2017 släppte NASA sina nya astronautkandidater som ska genomgå en tvåårig utbildning. Speciellt för denna gång var att dessa 12 astronauter har väldigt olika bakgrunder. Dessa astronauter är:

Kayla Barron är född i Pocatello, Idaho, även om hon anser Richland, Washington, som hennes hemstad. Hennes man heter Tom Barron och hon gillar att vandra, springa och läsa. Grundskolan gick hon ut 2006 i Richland och 2010 avslutade hon hennes bachelorexamen i System Engineering på U.S. Naval Academy. Efter det tog hon en masterexamen i Nuclear Engineeirng på the University of Cambridge året 2011. Dessutom blev hon den första kvinnliga godkände medlemmen i USAs ubåtssamfund i form av ubåts krigsofficer.

Zena Cardman är född i Urbana, Illinois, men anser Williamsburg, Virginia, som sitt hem. Hon är förlovad till Miles Saunders och tycker om att paddla kanot, forska om grottor, föda upp kycklingar och även att glidflyga. Cardman gick grundskolan vid Bruton High School i Williamsburg, tog en bachelorexamen i biologi samt en masterexamen i marinforskning vid University of North Carolina, Chapel Hill. Hon har bland annat studerat mikrobiell ekologi i hydrotermiska ventiler och spilloljas effekt på den mexikanska Golfen, precis som hon har seglat med ”the Sea Education Association” som assisterande ingenjör. Då hon blev antagen till NASAs astronautprogram studerade hon vid the Pennsylvania State University.

Raja Chari är född i Milwaukee, Wisconsin, men uppväxt i Cedar Falls, Iowa. Raja Chari är gift med Holly Schaffter Chari och tillsammans har de tre barn. Han gick på Columbus High School i Waterloo, Iowa och tog sedan en bachelorexamen i Astronautical Engineering från USAs flygstyrka i Colorado för att sedan avsluta en masterexamen i Aeronautics and Astronautics vid Cambridge. Han har även studerat vid the U.S Naval Test Pilot School i Patuxent River (Maryland) samt US army Command och General Staff College vid Fort Leavenwort (Kansas). När han blev uttagen till NASAs tvååriga astronautprogram var han en överste utvald av USAs flygstyrka i tjänst som befälhavare.

Matthew Dominick är född och även uppväxt i Wheat Ridge, Colorado. Idag är han gift till Faith Dominick och de har två döttrar. Dominick gick på D´Evelyn Junior/Senior High School, tog en bachelorexamen i Electrical Engineering vid the University of San Diego samt en masterexamen i System Engineering vid the Postgraduate School, California. Utöver det har han studerat vid U.S. Naval Test Pilot School och har sammanlagt flugit över 1600 timmar! 2007 blev han utsedd till marinpilot och han har också flugit i två formationer till det norra Arabiska havet för att stötta ”Operation Enduring Freedom”. Som pilotprov 2013 utmärkte Dominick då han hjälpte till som projektofficer genom att testa vingars lämplighet vid deparment of Air Test Evaluation Squadon 23. När han blev antagen till NASAs astronautprogram var han ute till havs med USS Ronald Reagan som löjtnantbefälhavare för USAs flygstyrka, samtidigt som han var marinpilot och överhuvudet för Strike Fighter Squadron 115.

Bob Hines är född i Fayetteville, North Carolina men anser Harrisburg i Pennsylvania som sin hemstad. Hines fru heter Kelli och tillsammans har de tre barn. Han har gått på Crestwood High School i Mountaintop, Pennsylvania, tog en bachelorexamen i Aerospace Engineering vid Boston University för att sedan ta en masterexamen i Flight Test Engineering, samt en masterexamen i Aerospace Engineering vid the University of Alabama. Utöver sina studier har Hines tjänat i USAs flygstyrka i 18 år och de senaste åren har han varit forskningspilot vid NASAs Johnson Space Center. Allt som allt har han över 3500 flygtimmar bakom sig och nu ska han genomgå NASAs astronautprogram där han ska utföra både tekniska och flyginriktade uppdrag.

Warren Hoburg är född och uppfostrad i Pittsburgh, Pennsylvania och är en given bergsklättrare, cyklist och pilot. Han är till och med privatpilot och har erfarenheter inom vildmarksgenomsökning och räddningstjänsten. Hoburg gick på North Allegheny High School i Wexford, Pennsylvania och tog son bacherlorexamen i Aeronautics and Astronautics vid MIT. Efter det doktorerade han i Electrical Engineering and Computer Science vid the University of California och var även en del av en ledande forskningsgrupp vid MIT när han blev antagen till NASAs astronautprogram. Hoburg höll i dynamik och flygfordons kurser och hans grupp hade hand om mjukvaruverktyget GPkit (ett paket för geometriprogrammering) som användes av USAs flygstyrka. Dessutom så jobbade han åt Boeing Commercial Airplanes Product Development med att sammanställa tillverkningsprocesser för just mjukvaror.

Jonny Kim är född och uppfostrad i Los Angeles, Kalifornien. Intressen som han har är främst att spendera tid med sin familj, utföra volontärarbete för veteranorganisationer, akademiskt mentorskap, träna och även att lära sig nya saker. Kim gick på Santa Monica High School och tog sin bachelorexamen i matematik vid the University of San Diego för att sedan doktorera i medicin vid Harvard Medical School. Kim kom i kontakt med det marina som antagen sjöman efter att han avslutade sin skolgång vid Santa Monica. I och med att tiden gick kom han att tjäna som bland annat stridsläkare, prickskytt och navigatör. Vid tidpunkten då han blev antagen till astronautprogrammet jobbade han som läkare inom akutmedicin på Partners Healthcare at Massachusetts General Hospital.

Robb Kulin är född och uppfostrad i Anchorage, Alaska. Kulin gick på Robert Service High School i Anchorage och tog sin bachelorexamen i Mechanical Engineering vid the University of Denver. Sin masterexamen tog han i Materials Science vid the University of California, San Diego, och han slutade inte där utan doktorerade sedan i Engineering vid samma universitet. Denna man har en del annorlunda erfarenheter som inkluderar isborrning på Antarktis och att han har även varit kommersiell fiskare i Alaska. Dessutom är han privatpilot och gillar också att spela piano, att fotografera, springa, cykla och ”SCUBA diving”. Då han blev antagen till astronautprogrammet var han en av de högre cheferna för flygpålitlighet på företaget Space X.

Jasmin Moghbeli är född i Bad Nauheim, Tyskland, med anser däremot Baldwin, New York, som hennes hemstad. Hon gick på Baldwin Senior High School och tog sin bachelorexamen i Aerospacee Engineering vid Massachusetts Institute of technology för att sedan genomföra sin masterexamen i Aerospace Engineering vid the Naval Postgraduate School i Moneterey, California. Utöver allt detta är hon en framstående utexaminerad person vid the U.S. Naval test Pilot School och har mer än 1600 flygtimmar i bagaget! När hon blev antagen till astronautprogrammet testade hon H-1 helikoptrar och tjänade som flygtekniksofficer för Marine Operational Test and Evaluation Squadron 1 av the U.S. Marine Corps i Yuma, Arizona.

Loral O’Hara är född i Houston, Texas, men uppvuxen i Sugar Land, Texas. Hennes intressen innefattar att mecka i garaget, surfa, dyka, segla, åka skidor, vandra, läsa och måla. O´Hara studerade vid Clements High School i Sugar Land, Texas, tog sin bachelorexamen i Aerospace Engineering vid University of Kansas och sin masterexamen i Aeronautics and Astronautics vid Purdue University. När hon var student deltog hon bland annat i NASAs KC-135 program angående minskad gravitation vid flygningar och en praktik på NASAs Jet Propulsion Laboratory. Då hon blev uttagen till astronautprogrammet var hon forskningsingenjör vid Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) och hon hade även jobbat som designingenjör i Texas.

Frank Rubio är född i Los Angeles, Kalifornien, fast han anser Miami, Florida, som sin hemstad. Rubio är gift med Deborah Rubio och de har tillsammans fyra barn. Han gick i skolan på Miami Sunset Senior High School, fick sin bachelorexamen i International Relations vid the United States Millitary Academy at West Point och doktorerade i medicin vid the Uniformed Services University of the Health Scienced i Bethesda, Maryland. Förutom hans studier har han bland annat varit plutonledare, flyganfallare (REDHAWKS) och befälhavare. Dr. Frank Rubio har flugit över 600 timmar i strid och tjänade i den tionde ”Special Forces” gruppen då han blev antagen till astronautprogrammet.

Jessica Watkins är född i Gaithersburg, Maryland, fast ser staden Lafayette i Colorado som sin hemstad. Watkins tycker om fotboll, bergsklättring, skidåkning och kreativ skrivning och har även varit medlem i Stanfords Women´s Rugby. Hon gick grundskolan på Fairview High School i Boulder, Colorado, tog sin bacherlorexamen i Geological and Environmental Sciences vid Stanford University, samt doktorerade i Geologi vid the University of California. Utöver detta har hon jobbat på NASAs Ames Research Center och NASAs Jet Propulsion Laboratory, samt hjälpt till vid Mars Science Laboratory Rover, Curiosity. Under tiden hon hade praktik på NASAs Ames Research Center forskade hon fram bevis som stödde forskningen angående the Phoenix Mars Lander mission och prototypen för borrning på Mars. Dessutom var hon en chef bland geologerna på NASA Spaceward Bound Crew 86 på the Mars Desert Reaserch Station 2009. Desssutom har hon genomfört flertalet praktiker på NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) där hon bland annat analyserade asteroider nära jorden upptäckta under NEOWISE uppdraget 2011, taktisk samt strategisk planering inför Curiosity-uppdraget 2015 och mycket mer! Tilläggningsvis har hon också deltagit i bland annat NASA Planetary Science Summer School 2016.

 

Ett dussin av lycklig unika personer som är antagna till NASAs astronautprogram. Bild: NASA

 

Varukorg