Rymdig midsommar och kväveshow!

Varför ska man göra glass som alla andra? Under Rymdforskarskolans upplaga i Stockholm demonstrerade Måns Holmberg och Mikael Ingemyr hur man kan tillverka glass med hjälp av kväve! Ett midsommarfirande svårt att glömma, iallafall enligt Cornelia Ekvall som skriver om firandet här.

Detta var ett midsommarfirande med mer skratt än vanligt och det räckte inte med att glassen var fenomenalt god utan de två ”kockarna” bjöd även på en underhållande show där rosor krossades och fingrar bröts. Vi fick delta i showen och smaka på både frusna marshmallows och glass,

Mjölk!
Vaniljsocker!

en kombo värd att minnas. Kväve kokar otroligt snabbt i rumstemperatur och då det skapas luftbubblor mellan en yta och kvävet kan man exempelvis hälla det över sin hand, utan någon skada (Leidenfrost effekten).

Glassen fick det otroligt fina resultatet eftersom kvävet i flytande form når en temperatur runt 77 Kelvin bildas små kristaller under frysningsprocessen och dessa småkristaller bidrar till att frysningsprocessen går otroligt snabbt! Ända upp till 10 minuter, en minimal tid jämfört med annan glass som tar runt två timmar att färdigställa…

Och så kväve! Den perfekta glassen!

För att kunna göra denna perfekta glass behövs alltså kväve. Även fast kväve i sig är otroligt billigt, kostar det betydligt mycket mer att förvara och därigenom är det inte särskilt lönsamt att göra glass efter denna metod. Vad man gör är att blanda mjölk med grädde, socker och vaniljsocker för att sedan hälla i kväve och blanda runt. Man måste se upp med att tillsätta kvävet i och med att om det blir för mycket i blandningen får man en klump av is.

Så för att sammanfatta denna rymdiga midsommar ville jag dela med mig av detta exemplariska glassrecept och poängtera att en rymdig midsommar är awesome. Tack för mig!

/Cornelia

Midsommarfirande med Venus utanför Vetenskapens Hus.

 

Varukorg