Besök på rymdbolaget SSC och banmekanik

En av våra fantastiska elever på Rymdforskarskolan i Stockholm, Claudia Skoglund, berättar här om Rymdforskarskolans fjärde dag! Idag var det dags för studiebesök på rymdbolaget SSC, där eleverna bland annat fick se satellitmoduler och följa en VR-raketuppskjutning! Häng med!

Underbara läsare, ännu en rymdfantast här! Mitt namn är Claudia och jag är en astronomi- och science-fictiontokig tjej med drömmar om att i framtiden bli astronaut. Det är jag som fått äran att berätta om vår fjärde dag här på – enligt mig – Sveriges absolut coolaste sommarforskarskola.

Väckningen gick som vanligt strax efter sju på morgonen. Förmiddagen spenderades sedan hos det svenska rymdföretaget SSC (Swedish Space Corporation). Det var ett mycket givande studiebesök och vi fick bland annat se satellitmoduler som varit ute i rymden, titta på uppskjutningen av raketen MAXUS i VR-glasögon samt lära oss mer om hur SSC jobbar med satellit- och raketbygge. Snacka om att jag blev sugen på att en dag kunna arbeta där själv! Studiebesöket var så intressant att vi blev sena tillbaka till Albanova – där vi vanligtvis spenderar större delen av dagarna. Jag och deltagaren Cornelia hamnade dessutom sist i kön till Albanovas restaurang… Så efter att ha slängt i oss en varsin laxsallad till lunch fick vi skynda oss iväg till den kommande föreläsningen.

Väl på plats i salen där alla våra föreläsningar brukar hållas var det dags att lyssna på Dennis Alp, som i nuläget doktorerar i partikel och astropartikelfysik vid KTH. Han berättade om livet som doktorand och även en hel del om sin forskning. När föreläsningen var klar bar det iväg till Vetenskapens Hus för en labb om Jupiters massa. Labbarna tycker jag personligen är de mest intressanta aktiviteterna här på rymdforskarskolan just eftersom man får öva sin egen problemlösningsförmåga inom rymdområdet.

I stället för att efter labben åka tillbaka till Solna Gymnasium som de tidigare dagarna, stannade vi kvar för att köra Kerbal Space Program(KSP)-LAN. Det innebar helt enkelt att vi under drygt tre timmar spelade KSP, som är ett datorspel där man utforskar ett solsystem baserat på vårt eget. Spelet är utformat så att allt ska ske så realistiskt som möjligt – och fysikens lagar går därav inte att bryta på samma sätt som i många andra spel. Extremt rolig spelidé om du frågar mig! Dock var jag alldeles för trött efter dagens aktiviteter för att ta mig an det avancerade spelet på allvar. Därför satt jag mest och tittade på när andra byggde misslyckade rymdskepp som knappt kom utanför planetens atmosfär. Till middag beställde vi pizza. Något som jag tycker är otroligt bra med rymdforskarskolan är att vi får restaurangmat varje dag utan att behöva betala något själva. Detta är möjligt tack vare våra fantastiska sponsorer.

Därefter åkte vi tillbaka till Solna Gymnasium. Efter en snabb dusch var det dags för bedcheck. Rekommendationen är att man sedan bör sova om man vill vara pigg dagen efter. Men oftast slutar det med att några av oss spelar maffia eller pratar tills klockan är alldeles för mycket. Jag kan lova att det blev alldeles för sent denna kväll också – men det hör väl forskarskolor till.

/Claudia

Varukorg