Mitt sommarjobb

Denna sommar har jag jobbat på bästa tänkbara arbetsplatsen, nämligen Visualiseringscenter C! I Norrköping kan man absolut inte komma närmare rymden än där och i fyra veckor har jag rest mellan planeter, spelat coola VR-spel, lekt med robotar och tagit hand om underbara kunder. 

En vanlig dag:

  1. Starta upp utställningarna, domen och VR arenan vid 09:45.
  2. Ställ ut utemöblerna, gatupratarna. och flaggorna.
  3. Spela Mario-Kart med Eric eller Anja (mot Eric= jag förlorade, mot Anja=jag vann).
  4. Starta dagen första film i domen klockan 11, eller ha kunder i VR-arenan beroende på efterfrågan.
  5. Starta dagens andra film vid 12:30 (glöm inte att putsa glasögon).
  6. Lunch vid 13:00.
  7. Starta dagens tredje film vid 14:00
  8. Starta dagens fjärde och sista film vid 15:30
  9. Börja plocka ordning och stänga ner vid 17:00.

plus att plocka ordning i utställningarna och finnas till hjälp vid workshopsen vid behov. Saken var den att vissa dagar var superstressiga och andra otroligt lugna. Tempot gick som i vågor, något jag tyckte var väldigt roligt. Första dagen, första filmen, fick jag vara med och ta hand om 50 kineser som inte kunde engelska särskilt bra vilket var väldigt intressant samtidigt som det var en utmaning. Så kunde det vara vissa dagar, eller som en annan dag när domen var fullsatt av elever med lärare som hade telefonen vid näsan… inte det enklaste.

Hur många får köra Virtual Reality på jobbet? JAG!!! Innan hade jag aldrig spelat något liknande och jag kan intyga att VR är mer än coolt. Visualiseringscenter C har ett HTC Vive headset som kostar ungefär 10 000:- tillsammans med en dator med ett värde på cirka 20 000:-, summor de flesta i inte har råd att lägga på ”tv-spel” men som detta center erbjuder. Vi kan hoppas på att priserna sjunker i framtiden, för vilka möjligheter det kommer innebära. Alla tre av oss hade väldigt roligt med VR och man kan väl summera det med att Eric var överlägsen både gentemot mig och Anja…

Det bästa var att jag kunde leka med deras program Uniview under filmerna vilket lät mig resa runt i universum medan de andra såg på filmerna. Personligen har jag aldrig testat ett så sjukt snyggt program där man har friheten att göra lite det man vill i rymden. Tänk dig att åka mellan exoplaneter, ut ur Vintergatan, mellan galaxhopar, genom Kvasarer och stanna vid den kosmiska bakgrundsstrålningen och dessutom i 3D!! Det är mäktigt mina vänner.

Domteatern i sig är också mäktig. Med en vikt på 2,5 ton och diameter på 15 m kan den erbjuda en filmupplevelse utöver det vanliga. Vi som feriearbetare har tillbringat mycket tid i kontrollbåset men vi har också haft presentationer framför besökarna, vilket var väldigt nervöst i början. Nu i efterhand känns det väldigt bra att ha den erfarenheten bakom mig. Sedan så träffade jag även på häftiga robotar såsom Bluebots och Dash and Dot! I nuläget är jag väldigt sugen på ett ”wonder pack” från Wonder Workshop. Dash och Dot är två otroligt söta robotar som man kan programmera, med andra ord både roliga och användbara! En av dagarna försökte Eric och jag skapa en dragkamp mellan Bluebotsen och det gick ju sådär… men kul var det allt (se bild).

Utöver detta hade LUNA en liten teckningstävling på centret vilken blev väldigt lyckad! Vilka bidrag som kom in, kreativiteten fanns överträffade förväntningarna! I utställningarna finns mycket rymdigt att utforska och likaså erbjuds filmerna ”Astroid: mission extreme” och ”Rymdresan”.

För att sammanfatta: åk till Visualiseringscenter C och upplev rymden i Norrköping, ett besök som inte går att ångra.

Varukorg