Precis innan skolstart arrangerades Astronomisk Ungdoms sommarläger för femte gången. Den här gången gick lägret av stapeln i Lomma (Lund) och deltagare från hela Sverige skapade en mysig och livlig stämning! Under lägret fick de bl.a. gå högst upp i Lunds universitets gamla observatorium, resa runt i universum i ett planetarium, gå på föreläsningar, delta i workshops om utomjordingar, äta tre-rätters middag, observera stjärnfallet Perseiderna och mycket mer! Här kan du läsa mer om lägret:

På fredagseftermiddagen den 11:e augusti möttes deltagarna upp vid scoutstugan i Lomma. För att lära känna varandra så fick de köra några “lära-känna”-lekar och därefter blev de indelade i lag till lägrets poängjakt. Grupperna gick genast iväg och började spåna på hur just de skulle vinna!

I sensommarens sköna väder så grillades det sedan korv kring en gemensam brasa. Tyvärr var vädret mulet vilket gjorde att det tyvärr inte gick att observera, istället tittade alla på en film och kvällen blev mysig trots molnen.

Lördagen började med frukost och därefter avfärd mot Lunds universitet, där deltagarna fick resa runt i rymden i ett planetarium,  vägledda av astronomen Anna Arnadottir som är verksam vid Lunds universitet. Deltagarna fick se var våra upptäckta exoplaneter ligger, hur stjärnbilderna ser ut ur ett 3D-perspektiv, resa till Trappist-1-systemet och mycket mer. Efter en lång resa var det dags för lunch och då blev det matiga mackor.

Därefter var det dags att gå upp i ett observatorium i Lunds gamla vattentorn på universitetet. Tyvärr fanns inget teleskop i bruk där för tillfället, men deltagarna fick istället se en fantastisk vy över staden där det gick att se ända till Turning Torso och Öresundsbron.

Därefter var det dags för föreläsning med Hampus Nilsson där han talade om spektroskopi samt ljus, och hur det utnyttjas inom astronomi, och efter föreläsningen var det dags för hemfärd. Väl hemma i stugan kickades lägrets workshop igång. En av lägerarrangörerna, Robin Djerv, höll en föreläsning om workshopens tema: utomjordingar, för att ge deltagarna inspiration och bakgrundsinformation till workshopen.

Uppgiften var att skapa ett slags “FN” för Vintergatan med flera utomjordiska arter. Det fanns många spännande åsikter och tankar bland deltagarna. Efter lite arbetande så var det dags för tre-rättersmiddagen. Eftersom att Astronomisk Ungdom fyllde fem år i augusti så kändes det självklart att fira till det lite. Till förrätt erbjöds en regional specialitet: smörrebröd. Till huvudrätt blev det kalkon eller vindolmar med potatisgratäng följt av kladdkaka som efterrätt.

Mot kvällen såg det länge mörkt ut för observationer men som tur var klarnade det upp en stund, och då passade många på att gå ut och se perseiderna på himlen. De tog även ut Robins teleskop för att kunna observera stjärnhimlen lite närmare.

Under söndagen avslutades lägret med ett klurigt Kahoot som en av lägerarrangörerna, Hatai Buekuson, hade gjort. Vinnarna belönades med en varsin rymdig klassiker. Därefter hade deltagarna fullt upp med att kämpa in i det sista för att tjäna alla poäng till poängjakten. Vinnarna avslöjades i samband med den sista lunchen och belönades därefter med plaketter och choklad.

Sedan var det dags att packa ihop all packning och ta farväl av varandra. Sammanfattningsvis har det varit ett mycket lyckat läger, där vi alla har fått lära oss mycket nytt genom föreläsningar och från varandra, ätit god mat, lärt känna många nya vänner, umgåtts och skrattat. Vi hoppas vi ses igen någon gång! Hoppas vi ses under nästa läger, som går av stapeln i Kiruna i januari – missa inte det!

/Arrangörsgruppen

Hela gänget samlat! Stort tack för ett lyckat läger!