Reseberättelse från International Astronomical Youth Camp 2017

Saga Jonsson vann i våras AU:s Rymdstipendium för sitt gymnasiearbete om en aktiv galax. Här kommer Sagas egna ord om sin upplevelse under resestipendiet till IAYC i Spanien!

IAYC, eller International Youth Astronomy Camp som det står för, var en upplevelse i särklass. Det kan ju inte bli annat när ungefär 80 rymdnördar från hela jorden ska vara med varandra i tre veckor. Här tänkte jag berätta lite kort om min resa, eller som någon från lägret hade sagt: “my IAYC experience”.

På väg till lägret var jag självklart nervös, men när jag mötte de första deltagarna så släppte sakta nervositeten och blev istället glädje över att vara på plats. Många av deltagarna hade varit på lägret förut men för många var det också första gången. Det tog ett litet tag att vänja sig vid allting, delvis att alltid ha människor omkring en och delvis den nya dygnsrytmen. Vi vaknade 12, åt lunch 18 och middag 24, så de första dagarna var ganska tuffa för alla. Att vänja sig gick dock snabbare än väntat! Orkade man stanna uppe så fick man ju en belöning i form av en klar, mörk stjärnhimmel. Många nätter spenderades med att observera himlen och sjunga till någons ukulele, det blir inte mysigare än så!

Förutom alla sköna människor och den klara himlen så var IAYC också mycket lek, skratt och arbete såklart. Vi hade också National Evening där alla fick presentera sina länder och Performance Evening där deltagare uppträdde med allt från poesi till opera. Något annat som hör IAYC till är fester, om det är molnigt på natten så kan man räkna med att dansa inpå småtimmarna.

Men arbetet då? Jo, IACY bygger på att alla tillhör en viss arbetsgrupp som har olika rymdteman. Jag var i gruppen LUNAS – Learning Useful Notions About Satellites som hade projekt som handlade om månar. Jag hade ett projekt som undersökte olika ytstrukturer på vår måne genom att ta bilder genom ett teleskop, processera och analysera dem. Så mitt projekt var både praktiskt och teoretiskt, men framförallt väldigt roligt! Jag har alltid haft en förkärlek för månen, så att titta på den flera timmar varje dag säger jag ju inte nej till! Vi åkte också på ett studiebesök till ESA (European Space Agency) där vi fick se kontrollrummet till XMM-Newton och modeller på satelliter som till exempel Hubbleteleskopet!

Kort sagt så var lägret helt klart en upplevelse för livet, jag har lärt mig mer om vår natthimmel, fått nya vänner och lärt mig mer om andra länder och kulturer. Veckorna på IAYC var några av de bästa och mest minnesvärda i mitt liv och jag skulle därför verkligen rekommendera alla som har ett rymdintresse att ta chansen och åka dit!

/Saga

Varukorg