Har du sett Vintergatans band på stjärnhimlen? Tyvärr gör ljusföroreningar att en stor del av jordens befolkning aldrig sett Vintergatan, eller ens en bråkdel av det antal stjärnor som syns på himlen om man befinner sig på en riktigt mörk plats. Vi vill att alla barn och unga i Sverige ska få chansen att uppleva stjärnhimlen på riktigt. Vill du vara med och lösa problemet med ljusföroreningar i din stad? Kontakta dina lokala politiker – ingen kan göra allt, men tillsammans gör vi skillnad!

Ljusföroreningar gör att en stor del av jordens befolkning aldrig har upplevt känslan av att se Vintergatans band på stjärnhimlen. Vår galax utgörs av miljoner stjärnor och det enda som krävs för att se den med blotta ögat är en tillräckligt mörk himmel. Trots det har bara 20 % av jordens befolkning sett Vintergatan annat än på bild. Det finns helt enkelt inte så många mörka natthimlar kvar på jorden.

I en viktig artikel i GP beskrivs problemen med ljusföroreningar och möjliga lösningar. Medverkande är bland annat astronomen Marie Rådbo, tillika AU:s hedersstipendiat 2014, och vår drivna medlem Wictor Arthur, visningsledare på Slottsskogsobservatoriet i Göteborg. Marie Rådbo har länge arbetat för att öka allmänhetens intresse för och kunskap om universum. Hon menar att den kunskap vi besitter om rymden och astronomin aldrig varit så stor som idag, men trots det har aldrig så få människor sett Vintergatan i verkligheten och okunskapen om universum är fortfarande stor.

”För drygt 20 år sedan drabbades Los Angeles i USA av en jordbävning. Det blev strömavbrott och allt slocknade. Efter en stund ringde förskräckta invånare till larmcentra­len och anmälde att de bevittnade ett gigantiskt och hotfullt silvermoln ovanför staden. Det var första gången de såg Vintergatan”, säger hon. ”Under vissa perioder på året lyser planeterna väldigt starkt. Då tror folk att de sett ett ufo. Vi har ­aldrig haft så mycket kunskap om universum som vi har i dag, men vi har heller aldrig haft så många som inte ­upplevt Vintergatan. Det är sorgligt.”

Men ljusföroreningar är ett problem som, till skillnad från mycket annat, är relativt enkelt att lösa.

”Ljusföroreningar kan vi göra något åt direkt. Vi behöver inte ens släcka lampan, det räcker att rikta den åt ett annat håll. På en sekund är problemet borta”, säger AU:s Wictor Arthur i artikeln.

Astronomisk Ungdom vill vara med och arbeta för att alla barn och unga någon gång ska ha sett Vintergatans band på stjärnhimlen. Det ska finnas mörka stjärnhimlar lättillgängliga för alla i Sverige och ljusföroreningar är ett problem som behöver tas på större allvar. Vill du vara med och lösa problemet med ljusföroreningar i din stad? Kontakta dina lokala politiker – ingen kan göra allt, men tillsammans gör vi skillnad!

Läs hela artikeln i GB här.

Om man beger sig en bit långt utanför städerna kan man uppleva stjärnhimlar utan ljusföroreningar. Då kan man se enorma mängder stjärnor och Vintergatans band tydligt på natthimlen.