En nionde planet- Alexis Brandeker

För en vecka sedan besökte docenten och astronomen Alexis Brandeker Örebro och höll i ett föredrag om en nionde planet. Föreläsningen var ytterst intressant och Brandeker berättade om solsystemets historia och visade hur och varför misstankar idag finns om en nionde planet. 

För ett par hundra år sedan var Pluto den nionde planeten, dock så degraderades planeten till en dvärgplanet året 2006 då IAU bestämde att en planet måste:

  • kretsa kring en stjärna
  • vara tillräckligt massiv för att vara sfärisk
  • dominera sin egen bana gravitionellt

och alla dessa uppfyllde inte Pluto. Mike ”Pluto killer” Brown (Twitter namn)  var en av de aktivaste i kampanjen för att degradera planeten och när han tweetade att ”okej, vi har trots alt en nionde planet” så syftade han inte på Pluto. Vad Brown syftade på var den forskning som tyder på att vi har en plantet X i vårt solsystem, en planet som är så långt borta att vi inte har upptäck den än. Bakom detta uttalande fanns artikeln, som han själv har jobbat med, Evidence for a distant giant planet in the solar system. 

Bildkälla: solarstory.net

Bilden till höger visar teorin bakom den nionde planeten. Forskare tror att dess bana rubbar de andra planeternas och har därför gjort många olika modeller för att beskriva sambandet. Bilden till höger visar en av modellerna och illustrerar hur planet X:s bana ser ut i förhållande till resten av solsystemets planeter.

Att vi hittar faktorer som visar sig ha ett samband är inget nytt och det har vi gjort genom alla tider. Detta är ännu en sak vi förutspår och som vi hoppas kunna bevisa.

Självklart berättade Brandeker mer ingående om forskningen kring planet X men om du vill veta mer rekommenderar jag att gå på någon av hans föreläsningar! Jag vill även nämna att jag personligen tycker att Alexis Brandeker verkar som en väldigt härlig person. På hans hemsida kan man läsa att ett av livets stora gåvor, enligt honom, är pasta med tomatsås och när jag fick veta detta vek jag mig dubbel av skratt. Herregud, humor ska man ha, och sådana som Brandeker borde få ett pris enbart för att de är fantastiska människor! Fortsättningsvis kan jag tipsa om att han även har komponerat sitt favoritrecept på tomatsås som finns att läsa på hans hemsida, ifall du blir sugen på pasta till kvällsmat.

Slutligen, tack till Örebro Astronomi och Alexis Brandeker för en intresseväckande föreläsning!

Varukorg