Vad hände efter Theresias praktik på Esrange?

Efter gymnasiet praktiserade AU:s förbundsstyrelseledamot Theresia Hestad​ på rymdbasen Esrange Space Center​ i Kiruna! Vad får man göra på en rymdbas och vad hände efter praktiken? Läs Tekniksprånget​s spännande intervju med Theresia här!

Tekniksprånget erbjuder studenter som gått ut gymnasiet möjligheten till betald praktik på något av Sveriges största teknikföretag. Det är en möjlighet att testa på hur det är att jobba som civilingenjör innan man väljer utbildning och ett av företagen som erbjuder praktiken är SSC på Sveriges rymdbas Esrange i Kiruna! Där praktiserade Theresia Hestad, 21, efter gymnasiet. Idag pluggar Theresia till civilingenjör i rymdteknik vid Luleå Tekniska Universitet och sitter i Astronomisk Ungdoms förbundsstyrelse. Dessutom har hon blivit kvar på Esrange! Såhär säger hon i Tekniksprångets intervju:

Vad gör en egentligen på en rymdbas?

Massa häftiga saker! Jag har bland annat varit underhållsingenjör och pysslat med elektronik, ingått i launch teamet under raketuppskjutningar och ballongsläpp, åkt runt med helikopter i Esranges nedslagsområde för att laga radioapparater i skyddsrummen, förberett raketramper inför skott och mycket mer. Ingen dag var den andra lik. Det var fantastiskt!

Den stora frågan; Vad händer efter Tekniksprånget egentligen?

Det var verkligen med vemod som jag lämnade Kiruna där i december 2015. Under tiden jag gjorde praktiken hade jag börjat engagera mig lite i förbundet Astronomisk Ungdom och i januari fick jag äran att vara projektledare för deras vinterläger i Kiruna. Så jag hann bara vara hemma i två veckor innan jag åkte upp igen för en veckas läger och för att kunna säga hejdå till mina kompisar innan jag återigen lämnade staden. Väl hemma hade jag en termin fri att göra vad jag ville innan sommaren. Jag engagerade mig ännu mer i Astronomisk Ungdom, där jag blev invald i förbundsstyrelsen och sitter ännu. Resterande tid passade jag på att resa en del och arbetade även som lärarvikarie och läxhjälp. Sedan kom äntligen sommaren, då jag fick åka upp till Kiruna igen för sommarjobb på Esrange. Så under sommaren fick jag arbeta som tekniker i Launch Team, där jag var med och släppte upp en gigantiskt stratosfärisk ballong och skjuta en raket.

Läs hela intervjun med Theresia här.

Funderar du också på att delta i Tekniksprånget och praktisera på något av Sveriges coolaste teknikföretag? Du hittar del 1 av intervjun här, med mycket tips och inspiration.

Theresia under sin praktik på rymdbasen Esrange.

 

Varukorg