Halloweentävling: Vad är mörk materia?

Nu är det Halloween, årets läskigaste högtid. Och vad är egentligen mer skrämmande än universums mörka sida? Ta chansen att vinna spännande priser i höstens rymdigaste halloweentävling! Tävlingen är öppen för dig som är mellan 13 och 20 år och medlem i Astronomisk Ungdom. Tävla senast 1:a december. 

Stora delar av rymden är fortfarande outforskad och vem vet vad som döljer sig i mörkret? På planeter i andra solsystem finns världar helt olika något vi känner till på jorden och i vårt eget solsystem. Kanske finns där hemska rymdvarelser och supercivilisationer som väntar på att utplåna allt liv på jorden? Universums mörka sida döljer många hemligheter men varje dag tar forskarna oss lite närmare svaren. Ett område som länge har förblivit ett mysterium är dock den mörka materian.

Vad är egentligen mörk materia?

En stor del av all materia i universum är helt okänd, s.k. mörk materia.

Astronomer har kommit fram till att den vanliga materian, den som vi ser runt omkring oss varje dag och den som stjärnor, planeter och galaxer består av, endast utgör en liten del av all materia i universum. Resten, omkring 80 % av all materia, utgörs av så kallad mörk materia. Den mörka materian är helt osynligt för oss människor och ingen vet vad mörk materia egentligen är. Skrämmande!

Så vad är egentligen mörk materia och hur kan vi hitta den? Hur vet man att mörk materia finns om man inte kan se den?  Frågorna kring universums mörka sida är många och nu har du chansen att vinna fysikkändisen Ulf Danielssons bok Mörkret vid tidens ände som handlar om just mörk materia, men också något kanske ännu mer mystiskt – den mörka energin. Höstens rymdigaste halloweentävling är öppen för dig mellan 13 och 20 år!

Hur tävlar jag?

Skriv en kort text på mellan 100 och 600 ord på temat mörk materia. Texten ska vara populärvetenskaplig, vilket betyder att den ska gå att förstå av alla oavsett förkunskaper. I övrigt är du fri att bestämma över innehåll och form själv. Exempel på områden du kan skriva om är:

  • Vad är egentligen mörk materia och vilka är forskningens hetaste kandidater?
  • Hur vet man att mörk materia finns om man inte kan se den?
  • Den mörka materians historia
  • Hur kan man gå tillväga för att hitta/detektera mörk materia?
  • Finns det några alternativa förklaringar till de observationer som gjort att man lanserade mörk materia som hypotes?
  • Något forskningsframsteg som har att göra med mörk materia

Tävla genom att fylla i detta formulär senast 1:a december kl. 23:59. 

Leta efter fakta i böcker, tidningar eller på nätet – eller varför inte fundera själv? Kom bara ihåg att vara tydlig med vad som är fakta och vad som är dina egna funderingar och spekulationer.

Priser: Vinnaren får två biobiljetter och ett exemplar av boken Mörkret vid tidens ände: en bok om universums mörka sida av fysikkändisen Ulf Danielsson. Dessutom har du chansen att få din text publicerad i astronomitidningen Populär Astronomi!

Om författaren: Ulf Danielsson tilldelades i oktober Astronomisk Ungdoms hedersstipendium. Han är professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet och föreläser ofta om några av rymdens häftigaste områden och aktuell forskning inom kosmologi – gravitationsvågor, svarta hål, Big Bang och mycket mer.

Om boken: Mörkret vid tidens ände får du stifta bekantskap med några av fysikens största mysterier – den mörka materian och den mörka energin. Såhär lyder bokens beskrivning:

”Vi står inför en ny revolution inom fysiken, där bilden av vårt universums mörka och okända sida sakta börjar klarna. Den saknade pusselbiten av partikelfysiken har hittats genom upptäckten av Higgs­partikeln och det är dags att ta nästa steg. Med hjälp av strängteorin målas en bild upp av ett världsallt oändligt mycket större än vad vi tidigare trott. Vårt universum är kanske bara en liten del av ett obegrip­ligt storslaget multiversum som vi bara precis börjat ana vidden av.

I boken får vi stifta bekantskap med den mörka materien och den mörka energin som fysikerna fort­farande vet mycket lite om. Vi utforskar de mörka tidsåldrarna före Big Bang, får en skymt av hur det gick till när vårt universum skapades och följer historien vidare in i en avlägsen och hotande framtid.

Boken tar dig till den absoluta forskningsfronten. Ulf Danielsson beskriver den mest stor­slagna vetenskapen med sin karaktäristiska och poetiska prosa. När du läst den kommer du aldrig att se på stjärnhimlen på samma sätt igen.”

Tävlingsregler

Tävlingen är öppen för dig som är mellan 13 och 20 år och medlem i Astronomisk Ungdom eller någon av våra medlemsföreningar. Din text ska vara minst 100 ord och max 600 ord lång. Texten ska vara populärvetenskaplig och bygga på vetenskapliga källor eller dina egna funderingar och spekulationer. Där texten innehåller dina egna tankar ska detta framgå tydligt, exempelvis genom formuleringar som ”Kan det vara så att….”, ”Jag tror….”, Det vore spännande om….”. Antalet bidrag per person är obegränsat.

Tävla genom att fylla i detta formulär senast 1:a december kl. 23:59. 

 

Varukorg