År 1789 såg William Herschel upp mot himlen och upptäckte en himlakropp, en himlakropp som skulle komma att bli min favorit. Månen Enceladus.
Iskall och öde.
Så varför är den en av de månar i vårt solsystem som är mest intressanta?
Jo, för det är så att en av Saturnus alla månar, Enceladus, bär på vatten. Under den iskalla, hårda ytan finns havet, och kanske, ingen vet säkert, liv.

Månen Enceladus träder fram i en omloppsbana runt Saturnus, den sjätte planeten i solsystemet, och Enceladus står på sjätte plats i storleksordningen mellan sina syskon. Det är en liten måne, med allt för lite gravitation för att egentligen kunna hålla fast i en atmosfär, men Enceladus är envis. Atmosfären är tunn men hade inte funnits alls om det inte vore för gejsrarna och vulkanerna.

Det måste vara vackert att trots Enceladus mystiska, kanske spöklika, ensamhet, kunna se det skådespel i form av gejsrar som sprutar ut vatten från sprickor i marken. Med sina 500 kilometer i diameter kan Enceladus verka liten och ynklig, men dess gåtor är lika varierande som dess terräng.
Vad orsakar aktiviteten innuti Enceladus? Vad är det för mysterium som sker vid dess sydpol? Kan liv existera på en sådan måne?
Det finns många frågor, än så länge få svar. Den lilla månen har kanske en betydelse.

Voyager 2 var 1981 den första farkosten att observera Enceladus geologi. Det som sågs var allt från kratrar till slät terräng och sprickor som korsade allt oavsett. Den släta terrängen kan tyda på vulkaner som sprutar upp fruset vatten. Eftersom att månen reflekterar så mycket av det infallande solljuset, är temperaturen mitt på dagen endast -201 °C vid ytan. Bara här förstår vi att Enceladus är en mycket, mycket ogästvänlig måne.
– Men vad gör det?

När Enceladus gejsrar först observerades kunde analyser avslöja förekomsten av flera livsviktiga organiska ämnen, ett exempel metan. Att hitta levande organismer kanske därför inte är lika omöjligt som vissa kanske kan tro.

Men gåtorna förblir gåtor tills dess att någon löser dem. Och tills dess, när det nu är, kommer Enceladus att fortsätta sin bana fram genom oändligheten i en dans runt sin planet. Kall och ödslig, i väntan på svar.

Källor: Nasa