AU:s medlem Pianca Islam berättar om AU-konferensen 2017

Den 13-15:e oktober samlades 50 medlemmar i Astronomisk Ungdom i Uppsala för den årliga AU-konferensen – en helg fylld av umgänge och lärorika och informativa pass för alla som engagerar sig ideellt i förbundet. Det är hela förbundsstyrelsen, aktiva i alla föreningar, alla rymdbloggare, alla som anordnar våra astronomiläger, driver Rymdpodden, arrangerar Rymdforskarskolan och allt annat som hela tiden händer i Astronomisk Ungdom. Dessutom fyllde AU hela 5 år den 13:e oktober, vilket firades med en fullspäckad jubileumsmiddag i en vacker, anrik lokal i centrala Uppsala. Här kan du läsa om vår medlem Pianca Islams upplevelser under helgen – hennes allra första evenemang som aktiv i AU!

Nelly, Alice, Emma och Kelvin presenterar sitt arbete under ett pass under AU-konferensen.

För två veckor sedan samlades kring 50 aktiva medlemmar i AU, vissa mer erfarna och andra nyare, på fritidsgården Alnäs utanför Uppsala. För en del var det här andra eller till och med tredje gången på AUs konferens. Jag var bland de nya som inte riktigt hade klurat ut hur jag ville bidra till förbundet än och mina förhoppningar var höga på att jag skulle få med mig något nyttigt därifrån. Efter sommarens Rymdforskarskola i Göteborg kände jag hur mitt sinne hade öppnat sig  och jag kände mig sjukt inspirerad av den gemenskap som funnits där utan att jag vetat om den tidigare. För mig, men jag tror också att det gäller för många andra, var den här konferensen tillfället då man fick möjligheten att lära känna förbundet på riktigt och få orientera sig och hitta rätt, det var tillfället för att äntligen kickstarta mitt aktiva deltagande inom AU.

På dessa knappa tre dagar fick jag chansen att träffa många nya människor från alla delar av landet som var minst lika entusiastiska över rymden som jag – för bara ett par månader sedan skulle något sånt här vara helt otänkbart! Första kvällen, när de flesta hade funnit sin väg dit, gick mestadels ut på att alla skulle presentera sina respektive lokalföreningar och temaföreningar. Det var spännande att få höra vad de olika temaföreningarna har för intresseområden och aktiviteter. Efteråt delade vi upp oss i mindre grupper för att kunna lära känna varandra lättare, för mig var det många nya ansikten förstås. Alla var så trevliga och välkomnande, man blev så glad av att se samhörigheten som fanns bland dessa människor.

Dagen efter på lördagen började vi med workshops; interaktiva pass där vi fick diskutera lite frågor varav en var hur vi tror och vill att AU kommer se ut om 5 år. Alla hade så kreativa och smarta idéer om hur man kan bygga vidare och utveckla förbundet och det var nog då som jag verkligen förstod hur mycket man kan vara med och påverka, att varje aktiv medlem är med och formar det som från början endast var en idé. Sedan var det Izabella Remmerts tur att prata föreningsdemokrati – jag lärde mig massvis med nya saker om hur en förening fungerar som jag inte alls hade funderat på tidigare. Det var en grundligt ingående föreläsning om allt från årsmöten till marknadsföring, om allt man behöver tänka på när man startar både lokal- och temaföreningar.

Årets hedersstipendiat Ulf Danielsson pratar om årets Nobelpris i Fysik, upptäckten av gravitationsvågor från två kolliderande svarta hål, under AU-konferensen.

Framåt eftermiddagen gjorde alla sig fina inför kvällens jubileumsmiddag, men först och främst skulle vi ta oss till Ångströmlaboratoriet för att lyssna på en föreläsning av årets hemliga hedersstipendiat som vi nu vet är Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet! På sättet han förklarade och visualiserade gravitationsvågor och hur denna upptäckt som vann Nobelpriset i fysik gjordes kunde man få en ordentlig uppfattning hur det egentligen gick till och hur stort det var. Vi gick nog alla därifrån lite mer upplysta än innan.

För inte så länge sedan fyllde AU 5 år och det skulle självklart firas med sittning enligt äkta Uppsala tradition med Mikael Ingemyr som toastmaster. Det måste definitivt ha varit det roligaste med hela helgen, ingen brist på sång, rörande tal, eller spex! Under sittningen fick man se de bästa sidorna av alla människor då man öppnade upp sig ytterligare, det var särskilt fint att höra hur alla först kom i kontakt med AU, vad som ledde dem hit. Kvällen avslutades med utdelning av AUs förtjänstmedaljer till några exceptionella aktiva medlemmar som har engagerat sig och varit med och byggt upp förbundet. Det var rörande att vara med under denna känslomässiga stund och gripande att se glädjetårar och sann gemenskap. Detta uppmuntrade mig ännu mer att göra någonting för AU efter allt AU har gett mig.

AU-medlemmarna Elin, Kajsa, Sadaf och Tara under AU:s jubileumskväll i Uppsala centrum.

Tiden gick så otroligt snabbt måste jag säga och på vad som kändes som ett ögonblick var det söndag! Nu var det äntligen Mikaels tur att prata om ledarskap, ett essentiellt element i drivandet av förening. Det är mycket jag kommer ta med mig därifrån men något för alla att komma ihåg är att man dömer sina egna misslyckanden mer än andras, att det är så lätt att trycka ner sig själv samtidigt som att beundrar andras åstadkommanden. Han pratade om betydelsen av att bygga upp en positiv internkultur där man hyllar allas insatser, stora som små, och det är något som jag har fått intrycket att AU gör bra.

Det känns overkligt att jag inte känt till denna underbara gemenskap tidigare. Jag vill tacka alla er som var med och gjorde AU-konferensen 2017 möjlig och alla dem som har förgyllt helgen. Det är ni som inspirerar oss nya medlemmar att ta egna initiativ. Att vara en del av AU känns meningsfullt och jag ser fram emot att se oss utvecklas framåt de kommande åren, tillsammans.

/Pianca

Not: Astronomisk Ungdom tackar Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond för generöst stöd till denna konferens. 

Deltagare under AU-konferensen nätverkar med varandra tillsammans med vår föreningsveteran Izabella Remmert.
Varukorg