Detta hände under Rymdlägret 2017

Helgen den 25-26 november gick årets Rymdläger för barn 8-12 år av stapeln. Nedan bjuder lägerarrangörerna på en rapport om allt roligt som hände under lägret! Missa inte nästa läger för barn och ungdomar som gillar rymden! Alla våra läger finns samlade här.

Rymdlägret 2017 är igång! Dagen är äntligen här och kl 13.00 lördagen den 25/11 har vi uppstart för tio nyfikna och glada rymdentusiaster.

Lägret inleddes med ett antal praktiska regler och för att deltagarna skulle lära känna känna varandra fick de under en stund genomföra namnlekar och lära-känna-övningar vilket resulterade i många varma skratt. Deltagarna delades även in i sina mentorsgrupper, och tävlingen Space Race introducerades.

Efter lite frukt och macka som mellanmål påbörjades lägrets laboration, nämligen Papier-Maché-planeter. Vi ledare höll en Power-point om hur varje person skulle gå tillväga och deltagarna satt och lyssnade noga med tidningar, penslar och tapetklister framför näsan. Det märktes tydligt att det kliade i fingrarna och när det väl var dags att börja gick det snabbt undan. Det var väldigt kul att varje person hade sina egna tankar om hur slutresultatet skulle bli och bara fantasin satte stopp. De som blev klara snabbt med uppbyggnaden av planeterna började måla sin planet.

Medan de sista personerna gjorde sluttouchen på sina planeter satte vi igång en tipspromenad, Space Race-tävlingens första gren, bestående av 12 kluriga rymdrelaterade frågor. Deltagarna gick i par och fick svara på frågorna tillsammans, vilket var uppskattat. När alla gått frågerundan var det äntligen dags för det efterlängtade pizzaköpet och godisplockningen. Gruppen delades upp och alla blev nöjda med inköpen eftersom det innan hade gjorts en handuppräckning kring vad varje person önskade äta för pizza och även snacks. Hungriga men glada anlände vi tillbaka till skolan för att äta gott.

Runt kl 19 var det dags för filmtittande och det blev Zathura – Ett rymdäventyr. Många tyckte filmen var så spännande att det inte gick att släppa blicken från skärmen – förutom när man fyllde sin plastmugg med godis och ostbollar såklart.

När filmen var slut var det med pirr i magen som jackan och vantarna drogs på. Det var nu dags att bege sig ut och stjärnskåda. Vi använde ett stort vitt teleskop och flera av deltagarna lyckades med glädje se många stjärnor. När tårna började bli kalla gick vi tillbaka in i skolan för att i våra två mentorsgrupper avsluta kvällen med så kallat Bed check. Vi pratade tillsammans om dagen och morgondagen och det fanns plats för att dela med sig av tankar och frågor. Till slut presenterades resultatet av tipspromenaden och efter det var det dags för att sova.

Dag 2, söndag

Klockan 07.30 var det väckning och dags för frukost men några av deltagarna var uppe tidigare än så. Frukost serverades och det var sedan dags för att få ihop packningen. Under tiden kämpade ledarna med att sätta ut materialet till mångkampen – den viktigaste delen av Space race!

De tävlande fick inom lagen träna på samarbete för att få ihop så många poäng som möjligt. Mångkampen bestod av fyra stationer som var och en var kopplade till filmen gruppen sett kvällen innan. Vi ledare läste upp en kort story kring vilken situation deltagarna befann sig i och vad de behövde göra för att lyckas. Det roliga var att alla gjorde sitt yttersta för att försöka vinna i varje deltävling, något som resulterade i hejarop och high-fives.

När mångkampen avslutats var det dags för ett mellanmål innan vi begav oss till busshållplatsen för att åka in till Universeum. Väl inne började vi med att ta oss till rymdavdelningen där det var fri hopp och lek en stund. Några ville titta på och ställa frågor när elever från Göteborgs Tekniska Gymnasium försökte tillverka en automatisk pennvässare. Andra drog sig till de klassiska vågarna för att få reda på hur mycket man skulle väga på andra planeter i solsystemet. Något som också var populärt bland deltagarna var att skapa en så kallad “sköldpaddsbåt” och sedan testa den med hjälp av personal för att se hur väl den fungerade.

Innan det var dags ta bussen tillbaka till skolan hann vi med en sväng i regnskogen och många imponerades av de färgstarka leguanerna.

När vi kom tillbaka till skolan åt vi och bakade deltagarna hjälptes åt att göra tårtorna som föräldrarna skulle få smaka av. Klockan 15 började föräldrarna droppa in och vi alla samlades i ett klassrum för att avsluta lägret. Diplom och chokladmedaljer delades ut och även planeterna med tillhörande faktapapper som skrivits dagen innan. Deltagarna fick chans att fika med sina syskon och föräldrar och innan det (tyvärr) var dags för hemfärd togs en gruppbild på årets medverkande!

/Arrangörsgruppen

Varukorg