Rymdforskarskolan 2018 i Stockholm – dag 7

Dagen började klockan 09:10 på Albanova med en föreläsning om hot från rymden av doktor Johan Köhler. Han berättade mycket om bland annat solväder, vilket alla tyckte var sjukt intressant eftersom det var något helt nytt för de flesta av oss. Efter en kort paus hade vi ytterligare en föreläsning som passande nog byggde mycket på det vi precis lärt oss. Postdoc Jon Gudmundson pratade om projektet SPIDER och den kosmiska bakgrundsstrålningen, vilket också var riktigt intressant att höra om. På eftermiddagen fick vi besök av ett par gamla RFS-elever som gav en kort men inspirerande presentation om hur RFS påverkade dem och vad de gör nuförtiden. Många av oss fick nya idéer om föreningar och andra aktiviteter som vi kan göra på våra gymnasieskolor.

Det absolut coolaste på hela dagen och även på hela Rymdforskarskolans (hittills) var efter RFS-elevernas besök när rektor och tidigare astronaut Christer Fuglesang kom och föreläste, svarade på frågor, och tog bilder med oss. Hans föredrag var otroligt häftigt, inspirerande och roligt, och han gav oss hopp och visioner för framtiden. Fulla av energi från Christers besök fick vi lyssna på doktor Ashley Hallock från OHB Sweden som talade om jondrift och satelliten SMART-1. Efter det (när vi var lite trötta på föreläsningar) var det dags för laboration, vilket för de flesta är en av höjdpunkterna på dagen. Vi fick beräkna massan av en exoplanet genom radialhastighetsmetoden som sammanfattat handlar om att mäta hur en stjärnas spektrum förändras över tid på grund av exoplanetens gravitation.

Slutligen fick vi lyssna på när våra handledare (och Mikael) höll presentationer om sig själva. Det var jätteroligt och även mycket inspirerande. Jag vet att jag använder ordet inspirerande väldigt mycket, men det är för att det är sant. Om jag fick beskriva Rymdforskarskolan med tre ord skulle det vara: inspirerande, intressant, och BUSF*CKINGKUL.

Niklas Engelhardt Önne, RFS-elev

Varukorg