Rymdforskarskolan 2018 i Stockholm – dag 3

Dagen börjades med frukost i Solna gymnasium där vi bor. Alla var lite sömndruckna medan vi såsade runt i pyjamasar och gjorde oss redo. Klockan åtta så bar det av till AlbaNova för ännu en dag av intressanta föreläsningar!

Högst upp på schemat låg docenten Alexis Brandeker, som föreläste om planeter och liv i universum. Det var sjukt intressant och trots att föreläsningen totalt blev över tre timmar lång så satt alla som klistrade i sina stolar.

Efter lunch så promenerade vi till KTH rymdcenter, och kollade på deras rymdutställning. Vi kollade bl.a. på en POGO satellit som vi hade hört om på en föreläsning dagen innan och det var väldigt coolt och intressant att få en djupare förståelse för experimentet. Satelliten mätte polariserat ljus från krabbnebulosan och kunde på så vis kartlägga galaxers magnetfält. På eftermiddagen hade vi även en labb där vi med hjälp av trigonometri mätte Merkurius kratrar, vilket enligt mig var en av de roligaste labbarna eftersom det verkligen kändes som att man kunde använda det man läst i skolan till något fett coolt.

På kvällen käkade vi pizza och spelade rymdjeopardy vilket var avslappnande och kul, även om det gick dåligt för min grupp… Kvällen avslutades med bedcheck där vi utvärderade dagen i våra handledargrupper. Alla var trötta men nöjda efter en rolig och lärorik dag på RFS!

/Moa

Varukorg