Rymdforskarskolan 2018 i Stockholm – dag 11

Den dagliga väckningen som bestod av hög musik och att ledarna tände alla lampor skedde som vanligt klockan sju och redan en dryg timme senare satt vi på bussen in mot AlbaNova. Dagen som väntade, vår näst sista med schemalagda aktiviteter, skulle främst komma att bestå av intressanta och roliga föreläsningar och intensivt arbete med våra projekt.

Under förmiddagen fick vi berättat för oss om rymdsonden Rosetta som gick i omloppsbana runt en komet år 2014 till 2016. Anders Eriksson som jobbar med ett av instrumenten på Rosetta föreläste och berättade för oss om kometer i allmänhet. Han beskrev till exempel vad en komet är, hur de bildas och vad som skiljer dem från meteoriter och asteroider. Mycket intressant!

Innan det var dags för lunch föreläste även Ariel Goobar om Universums accelererande expansion. Han beskrev vilka mätningar och observationer som gjorts och hur man kunnat dra slutsatsen om att Universum accelererar i en allt snabbare takt. Goobar berättade bland annat hur man under 1990-talet använde sig av Supernovor av typ 1a, vilka man känner till ljusstyrkan av, för att konstatera detta.

Efter lunch var det avsatt tid för att arbeta med våra projekt. Vi fick feedback av handledarna inför den kommande dagens presentationer och övade därefter ytterligare några gånger, både själva och tillsammans i grupper. Under kvällen fortsatte alla att finslipa på det sista så vi verkligen kände oss säkra på vad vi skulle säga. Min grupp satt och arbetade till omkring midnatt, men efter det var vi nöjda och kände att läget var under kontroll.

Projektarbetena tog upp mycket tid under torsdagen, men runt klockan 16 fick vi lov att lägga arbetet åt sidan. Innan middagen var det nämligen dags för dagens sista föreläsning. Mathias Sundin, riksdagsledamot, berättade då om Sveriges rymdpolitik vilket jag, precis som många andra, tyckte var väldigt intressant att höra om. Det känns inte som något som aktivt tas upp i media eller debatter.

Middag köpte vi sedan med oss från en restaurang för att sitta och äta i Vasaparken under den skinande solen. Precis som alla andra dagar var torsdagen intensiv men väldigt rolig. När vi gick och la oss var vi trötta men nöjda över dagen och även förväntansfulla inför fredagen som skulle avsluta Rymdforskarskolan i Stockholm år 2018.

/Sara Elmgart

Varukorg