Linköping Universe 2018

Förra veckan anordnade vår lokalförening LUNA andra upplagan av Linköping Universe! Linköping Universe är ett koncept som grundades förra året i samarbete med Linköpings kommun med syfte att sprida rymdintresset bland allmänheten. Detta år gick eventet av stapeln i den centralt liggande parken Trädgårdsföreningen där LUNA:s styrelse höll i rymdinriktade aktiviteter. Eftersom det krävs planering och engagemang för att anordna event vill LUNA dela med sig av dagen och föreningens tips och tricks för att lyckas, läs mer nedan:

Många besökare ville tillverka sina egna rymdmoln av bomull, vatten, karamellfärg och glitter.

Under Linköping Universe kunde besökarna delta i en nebulosaworkshop, få en rymdinspirerad ansiktsmålning, gå en klurig tipspromenad, fika, hänga eller helt enkelt diskutera rymden och njuta av utsikten från en gigantisk månboll! Allt helt gratis! Eventet fanns listat i kommunens sommarblad vilket lockade fler att delta och under dagen tittade bland annat flertalet fritisgrupper förbi som kommit över eventet i just sommarbladet. Den huvudsakliga målgruppen var yngre barn och därav var aktiviteterna anpassade efter de yngre rymdentusiasterna.

Sarah Mansouri från P4 Östergötland intervjuar Albhin Ytterell, kassör LUNA.

Dessutom besökte Sarah Mansouri från P4-Östergötland eventet under eftermiddagen. Mansouri fick lära sig mycket mer om universum när hon deltog i tipspromenaden och hon intervjuade även besökare, LUNA:s kassör Albhin Ytterell och LUNA:s ordförande Cornelia Ekvall. Frågor som kom upp berörde exempelvis månens omloppstid runt Jorden, exoplaneter, astronauter och mycket mer! Att vara med i lokalradio är ett effektivt sätt att nå ut till många fler och att kunna sprida intresset för astronomi och rymdfart på ett underhållande vis.

Här hittar du radioinslaget!

Det var 2017 som initiativet till Linköping Universe togs av en engagerad person på Linköpings kommun och det peppade LUNAs styrelse att hänga på och starta upp ett helt nytt koncept. Självklart krävs det tid, pengar och engagemang för att driva projekt framåt men det är ingredienser som kan hittas i alla av AU:s föreningar! Linköpings som stad har inte mycket att erbjuda gällande rymdfart, menar LUNA, men det stoppar inte dem från att anordna aktiviteter.
-Någon måste vara först, poängterar Cornelia Ekvall (ordförande LUNA).

Planerings tips!

 1. Ha god framförhållning. Börja gärna för tidigt än för sent. Till detta event startade vi planeringen cirka två månader innan.
 2. Var ett team och se till att alla hjälper till- lika mycket!
 3. Gör en checklista och planera när alla olika faktorer ska beslutas om.
 4. Dubbelkolla eventuella bokningar såsom lokal och catering.

Hur får vi medlemmar/personer att delta?

 1. Bomba med smart reklam! Se till at alla medlemmar vet när, var och hur. Var tydlig, inte jobbig.
 2. Gör ett häftigt event på Facebook och dela det med alla era vänner.
 3. Designa posters ni kan sätta upp på anslagstavlor, skolor etc. Kolla gärna med ett lokalt tryckeri och se om dem kan ge er rabatt då ni jobbar ideellt för ett intresseväckande syfte.
 4. Varför inte kolla med er lokala radio/tv/tidning om dem vill nämna er? Man kan alltid fråga!
 5. Roll Ups kan vara en bra investering för att synas när man väl är på plats.

  Målgruppen för Linköping Universe 2018 var främst barnfamiljer.

Vart kan vi hitta ekonomiska bidrag?

Ekonomi är nästan alltid en faktor som begränsar vad som kan genomföras. LUNA:s bästa tips är att kolla med er kommun om de har extra stöd under exempelvis lov som ni som förening kan söka. Linköping Universe bekostades av en av Linköpings Kommuns lovsatsningar, en kommun har ofta många resurser som dem kan dela med sig av. Var inte rädd att fråga och se till att lägga tid på att leta efter fonder/stiftelser/stipendier/ andra bidrag er förening kan söka. Tips är att leta på bibliotek och på internet. Ett annat trick är att varje gång ni ska köpa handla kolla med företaget om de kan erbjuda rabatt. Många företag är positiva till ideellt ungdomsarbete och om man lägger fram sitt snyggt kan det gå vägen.

Tänk också på att det finns många aktiviteter som kan genomföras utan stora investeringar! En dag i parken med lekar och en tipspromenad kan anordnas utan att det ska kosta någonting. Lägg tid på att planera för rimliga aktiviteter som ni kan genomföra istället för att stressa över att hitta pengar. Barn kanske uppskattar ”Marsian-kull”, rymdpyssel och andra påhittiga lekar mer än ett överbekostat experiment? Med andra ord: börja med en enklare aktivitet och trappa sedan upp nivån!

Stort lycka till på era kommande evenemang önskar LUNA!

 

Varukorg