Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 2

Klockan 8.00 söndag morgon fylls korridorerna med ljudet av sång. Det är ledare Moa som är på väckningsrunda med låten “jag är en astronaut” på högsta volym. Men de flesta är redan vakna, pigga och taggade – för det är första hela dagen på göteborgsupplagan av rymdforskarskolan 2018!

Vi hade blivit tillsagda att avvika från klädkoden och klä oss i oömma kläder, men mycket mer än så visste vi inte om förmiddagens händelser. Efter en förväntansfull frukost gick vi mot vad vi trodde var en fotbollsplan, men vi skulle snart få veta att det var långt ifrån sanningen. Under den korta promenaden hade vi hamnat på mars, och i våra handledargrupper skulle vi ta oss igenom en rad med utmaningar, som alienägg påväg att kläckas, eller galna, ogästvänliga marsianer, för att komma därifrån vid liv.

Väl tillbaka på jorden gällde snabba ombyten och sedan drog vi iväg mot Chalmers, våra hemkvarter under kommande veckan. Väl installerade i salarna drog programmets första föreläsning igång, av vilken vi av Mikael fick lära oss hur man som rymdforskare kalibrerar sin CCD-data från teleskop (dvs rensar bort brus osv. som stör sensorerna, så att bilderna tydligare visar motiven man försöker fotografera), samt lite om tekniken inuti redskapen som används. Detta fick vi också göra praktiskt i en superkul labb på eftermiddagen (eller snarare kvällen eftersom föreläsningen lätt drog iväg i spännande sidospår och intressanta diskussioner och till slut blev dubbelt så lång tid som den var planerad (ingen klagar dock) där vi fick tillgång till lite okalibrerade bilder och programmet SalsaJ, och efter lite knep och klur lyckades de flesta få fram fina bilder på stjärnorna som låg gömda under bruset. (galaxer såg vi).

När vi ändå dragit ut på tiden kunde vi likväl stanna kvar på Chalmers för vår nästa aktivitet, vilken var handledarnas egna presentationer! Det var toppenkul att höra handledarna Hugos, Francescas, Moas och Mikaels spännande bakgrundshistorier, och alla vi elever gick därifrån lika inspirerade.

Vid 22 var vi slutligen hemma på Hulebäcksgymnasiet där vi avslutade en ytterst lyckad första dag med våra dagliga bedchecks, där vi sitter och myser i våra handledargrupper. Denna kvällen pratade vi om schemat och klädkoden för nästa dag, den nya scavanger hunten som skulle starta, vi bestämde lagnamn för vår grupp (som förresten blev: lag MOA;MegaOndskefullAliens). Allra sist utvärderade vi dagen genom att SOLA, dagens Succe, Orosmån, Lärdom och Aktion. För att avsluta detta inlägget kommer här nu dagens SOLA:
S: Handledarpresentationerna!
O: Hur vi ska lyckas sova detta lägret???
L: Hur man kalibrerar fotodata från teleskop!
A: Fortsätta ha roligt och lära känna alla nya rymdkompisar ännu bättre!

och med det tackar vi för oss!
med extragalaktiska hälsningar från
MegaOndskefulla Aliens

Dag två inleddes med en sovmorgon till den sena timman av åtta på morgonen. Efter en snabb frukost inleddes den så kallade Rymdolympiaden, en tävling mellan de fyra handledarngrupperna. Ägg krossades, rymdelexis transporterades över Mars skrovliga yta och rymddräkter gick sönder. Min handledargrupp var självklart bäst, även om vi kom sist i alla delmoment…

Efter startskottet för olympiaden blev det lunch och vi begav oss till Chalmers där vi fick utföra våran första laboration. Först kom en föreläsning av CCD-sensorer och därefter fick vi kalibrera bilder, som från början bara såg ut som ett slumpmässigt hopkok av pixlar men som till slut blev skarpa bilder av galaxer och stjärnor. Därefter var alla utsvultna och vi gick till en närliggande thailändsk restaurang. Ännu en gång blev det skrattattacker till tusen och jag hoppas innerligt att matpersonalen förlåter oss för vår invasion av deras arbetsplats.

Efter middagen höll handledarna mer djupgående presentationer om sig själva. De berättade om allt fantastiskt de gjort i sina liv, alla tävlingar de vunnit, alla utbildningar de gått och om alla ställen där de jobbat. Det var både motiverande och inspirerande men det var nästintill omöjligt att kolla på handledarna som vanliga människor efteråt (jag lutar mer åt att de är superrobotar som infiltrerat mänskligheten och en dag kommer ta över Jorden). När vi väl kom hem till Hulebäck igen blev det ännu en bed-check om simuleringsteori, det Stora Filtret och ett löfte om att prata om kvantdatorer dagen efter.

Av Nora Svensson Hahr

Varukorg