Rymdforskarskolan 2018 i Göteborg – dag 4

Den fjärde dagen på rymdforskarskolan i Göteborg började som vanligt prick klockan sju med väckning av alla morgontrötta elever. Därefter följde frukost på nedervåningen. En timme senare var alla redo att bege sig ut till bussen som skulle ta oss till Chalmers tekniska högskola.

Dagens första föreläsning hölls av Daria Dall` Olio. Vi fick en mycket givande föreläsning om en stjärnas födelse, liv och död och det kretslopp som alla stjärnor ingår i. Efter en kort paus fortsatte vi med nästa föreläsning, denna gång av Moa Skan, handledare på rymdforskarskolan. Temat för denna föreläsning var “Introduktion till standardmodellen”, som tog oss ifrån grundläggande kunskap om standardmodellen till att (med lite guidning) kunna räkna på en riktig tentauppgift inom ämnet på bara ett par timmar.

Efter en något längre paus, där vi gemensamt åt lunch på en restaurang på området, fortsatte dagen. Vi elever fick rösta om vi ville ha en till föreläsning, eller köra laborationen direkt. Föreläsningen fick en klar majoritet och Mikael Ingemyr höll en mycket intressant föreläsning om Big Bang och kosmologi.

Därefter följde en laboration och denna gång skulle vi mäta avståndet till en cepheid, en sorts stjärna vars ljusstyrka och volym varierar periodiskt. Några timmar senare var vi klara och begav oss tillbaka till Mölnlycke, där middagen intogs på en mindre restaurang i närheten. Efteråt skyndade vi elever iväg till Coop för att köpa förnödenheter inför den kommande filmkvällen. Filmen som stod på schemat var the one and only “2001: A Space Odyssey” och efter filmen följde en lång diskussion om symboliken och samhället som skildras i filmen. Efteråt var det dags för en sen bedcheck, varefter vi trötta men nöjda efter ännu en fantastisk dag på rymdforskarskolan somnade.

Av Lovisa Strange

Varukorg