Så var AU-konferensen 2018

Den 5-7 oktober var det dags för 2018 års upplaga av den årliga AU-konferensen! Över 70 AU-medlemmar samlades i Uppsala; ett rekord i antal deltagande medlemmar! Vi tillbringade en konferenshelg tillsammans, umgicks och tog del av informativa och berikande pass riktade till aktiva inom förbundet. Folk kom till Uppsala från hela Sverige, från Malmö hela vägen upp till Kiruna! Aktiva från en majoritet av alla föreningar fanns på plats, förbundsstyrelsen var där, producenter av rymdpodden, arrangörer av lägerverksamhet och vår generalsekreterare var där. Här kan du läsa om vad vi gjorde under helgen! 

För en månad sedan samlades AU-aktiva på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Det var fullt av skratt i luften och varma kramar mellan personer som återsågs för första gången på flera månader. Tiotals pizzor var beställda till platsen, och staplar av pizzakartonger bars in i salen. Vi åt pizza, skrattade och berättade vad som hänt sen sist. När alla var samlade och pizzan uppäten hälsade förbundsstyrelsen officiellt alla välkomna. De deltagande aktiva fick därefter en efter en komma upp och berätta vad de arbetat med, eller vad de önskar arbeta med under det kommande året. När alla kommit till tals och applåderna klingat av åkte vi tillsammans till en skola för att sova.

Under helgen fick vi ta del av många intresseväckande och lärorika föreläsningar. Ett udda och nytt pass var Christer Andersson från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, som pratade om rymdverksamhet ur ett säkerhetsperspektiv. Andersson gick igenom hur försvaret använder sig av rymden och satelliter för att bevara freden på jorden. Mattias Sundin från Warp Institute presenterade ett nytt roligt rymdprojekt; den första svenska individfinansierade satelliten. I likhet med Elon Musks insatser med SpaceX kommer en svensk visionär dela finansiera satelliten själv, och dels arbeta för att globalt crowdfunda uppskjutningen! Många AU-aktiva anmälde sig som intresserade och kommer att arbeta med projektet! AU:s styrelseledamot Robin Djerv höll ett föredrag kring föreningar, internkultur och hur vi kan arbeta för att stötta varandra. Styrelseledamöterna Edvin Lindkvist och Josefin Karlsson höll ett pass kring hållbart ledarskap, vilket var temat för konferenshelgen!

Under lördagseftermiddagen tog vi tid till att klä upp oss elegant innan vi tillsammans gav oss av till Värmlands nation i hjärtat av Uppsala för en fin konferensmiddag. Finklädda fick vi alkoholfritt bubbel innan vi började mingla med varandra. Tillslut öppnades dörrarna till den vackra middagssalen och vi slog oss ned. De blev en kväll med god mat, trevliga samtal och med vår egna generalsekreterare som toastmaster blev det mycket sång och skratt. Innan efterrätten inleddes den traditionella medaljceremonin, där förbundsordförande Måns Holmberg tillsammans med förbundsstyrelsen delade ut förtjänstmedaljer till de aktiva som under året slutfört ett ideellt uppdrag.

För vissa medlemmar var konferenshelgen deras första aktivitet som AU-aktiva, medan andra hade varit med i flera år. Det var oerhört fint att se oss alla samlade i en och samma lokal, resande från alla delar av Sverige, i alla åldrar och med olika uppdrag. Men en sak har vi gemensamt; vi alla älskar rymden! Tack till alla som kom och gjorde AU-konferensen 2018 så speciell.

Fotograf: Oscar Larsson.

Not: Astronomisk Ungdom tackar Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond för generöst stöd till denna konferens.

Varukorg