AU:s läger för barn i mellanstadiet, Space Camp, gick återigen av stapeln under höstlovet i Stockholm. Den 2-4 november träffade de fem ledarna nio taggade deltagare för en fantastisk rymdhelg tillsammans. På schemat fanns både föreläsningar, pyssel, laborationer, filmkväll, och rymddisco! Läs att här.

Efter många veckor var väntan till slut över, och helgen för Space Camp var äntligen kommen. Nio förväntansfulla och glada barn kom en efter en in genom dörrarna till Spånga Scoutkårs lokal “Holken” på fredagskvällen under höstlovet. När alla föräldrar slutligen hade gått var det dags att lära sig allas namn, vilket var lite nervöst. Till ledarnas förvåning lärde sig alla allas namn väldigt fort, så det blev direkt vidare till nästa aktivitet; att lära känna varandra lite bättre. Plötsligt försvann blygheten, och efter 30 trevliga minuter hade deltagarna redan blivit vänner. Kvällen avslutades med en mysig filmstund då filmen Back To The Future visades. Vid halv elva-tiden blev det dags att lägga sig, men alla ville ju självklart vara uppe och läsa böcker om astronomi och fysik istället! Många spännande diskussioner om svarta hål och liv i universum senare somnade alla in, spända inför morgondagen.

Klockan 8:30 väcktes alla och for upp för en härlig frukost tillsammans. Även här talades nästan uteslutande om det oändliga ovanför oss. När alla hade avnjutit sin måltid och borstat sina tänder var det dags för föreläsningar. Deltagarna lyssnade fascinerat på när ledarna pratade om allt ifrån rymdfart och exoplaneter till galaxer och svarta hål, och alltid var det händer i luften som bad om att få ställa frågor. Mellan de olika föreläsningarna fick deltagarna uttrycka sin kreativa sida genom att designa och måla sina egna exoplaneter ur fantasin. Detta resulterade i några fantastiska solsystem med nya upptäckter av grundämnen, ringsystem, och trädsorter. Efter föreläsningarna och lite kurragömma bjöds det på en god och hemlagad lunch som ivrigt slukades. Med mat i magen fick alla energi till ytterligare lite utomhuslekar, och efter det och ett avsnitt av Tillbaka till Vintergatan kunde skapandet av alldeles egna vattenraketer påbörjas. En härlig och skrattfylld timme senare visade deltagarna återigen upp sin kreativa sida, den här gången i form av raketer av PET-flaskor, aluminiumfolie, papper och MYCKET tejp. Kul hade vi, men inget raketpyssel är komplett utan uppskjutning, så det bar av till en närliggande basketplan för att se raketerna flyga högt i skyn. Det gjorde de också, och alla jublade av förtjusning över hur högt och fint de flög.

Därefter fanns det fortfarande massa energi över till lekar som roade ända till middagen. När alla hade ätit sig mätta och belåtna och fyllt på med energi kunde lekarna fortsätta medan tre av ledarna förberedde en överraskning i huset. Till slut, när det började bli kyligt ute, öppnade ledarna dörrarna till stora salen i huset och vad hade de förberett om inte ett rymddisco! Nu blev det av med dansar, lekar, och fascinerande experiment med en plasmakula. Mot kvällens slut fanns det även tillfälle för stjärnskådning och andra observationer med riktiga teleskop vilket var väldigt fängslande och alla var oerhört entusiastiska över att kunna se Mars, Vega och andra astronomiska objekt i skyn. Efter en spännande och fartfylld dag somnade till slut alla och sov som stockar tills morgondagen grydde.

På söndagen väcktes alla återigen vid 8:30 och avnjöt frukost och en mysig morgonstund tillsammans. Nu var det dags att laborera. Deltagarna fick först göra ett experiment om skuggor och omloppsbanor genom att simulera månens rotation runt jorden med en kartonglåda och precist utskurna hål. Då kunskapsnivån var hög och mer action efterfrågat försökte ledarna även bygga mini-raketer av tändstickor, men varken första och andra uppskjutningen lyckades inte helt. Lyckligtvis hade alla roligt ändå och diskuterade astronomiska fenomen och filosofiska frågor som ifall vi är ensamma i universum eller vad som händer om man sätter ett maskhål inuti i svart hål. Sedan åt vi en sista lunch tillsammans, och efter det fick deltagarna tävla i frågesport. Avslutningsvis, när alla hade packat och föräldrarna kommit, delades diplom och priser ut, och efter långdragna avsked och samlandet av varandras mobilnummer gick ungdomarna därifrån med leenden på läpparna och minnet av en oförglömlig upplevelse.

/Niklas Engelhardt Önne