Så var Ungdomens Star Party 2018

Efter över 1,5 års väntan sedan senaste upplagan så var det återigen dags för Astronomisk Ungdoms äldsta evenemang att gå av stapeln; Ungdomens Star Party (USP), denna gång den 9-11 november i Linköping. Lägret blev unikt i två avseenden; det var det första lägret för förbundets äldre medlemmar (ca 19-25 år) och det var förbundets första nationella evenemang i Östergötland.

Den första kvällen inleddes med att deltagarna fick lära känna varandra – och det gick fort. Knappt en timme efter att lägret öppnades var det som om alla hade känt varandra länge. Efter långa färder så var alla deltagare hungriga så vi köpte pizza i klassisk USP-anda. En pizza som lyfte många blickar var falafelpizzan vilken ingen hade sett någonstans någonsin – en sak var säker, den var mycket god och populär. Efter middagen hade alla deltagare kommit till plats och lägret öppnade officiellt. Lägret introducerades, deltagarna fick en utblick över förbundet och lägerledarna gav en introduktion om sig själva.

Kvällen fortskred men på grund av dåligt väder så gick det inte att observera stjärnhimlen, de kreativa deltagarna kom dock på andra sätt att roa sig med att spela roliga spel. Natten inföll fort och plötsligt var klockan efter midnatt.

Lördagen (10:e) började med en helt vanlig frukost och allt vad det innebar innan det var dags för utflykt till Linköpings universitet. Deltagarna fick se mycket av campus och gick på tre föreläsningar som handlade om gravitationsvågor, relativitetsteori och supernovor. Förutom föreläsningarna fick deltagarna också se ett av universitetets instrument – ett elektronmikroskop som kunde se väldigt små partiklar.

Efter dagens utflykt fick deltagarna fritid där de kunde arbeta på sina utmaningar de hade fått av lägerledarna – alltifrån gåtor till att gräva ned sig i förbundets historia för att se hur vår organisation har sett ut och hur snabbt den har utvecklats.

Som den studentstad Linköping är så var det passande med en sittning, och det blev det! Det blev god mat, glädje och sång under kvällens timmar. Deltagarna hade skrivit sina egna gyckel (egen text till känd melodi) och de var väldigt duktiga och kreativa! Deras sånger överskred alla förväntningar och det gjorde en stolt över hur engagerade våra deltagare var i våra aktiviteter.

Inför efterrätten så var det dags för favorit i repris. Precis som det en gång i tiden annonserades att Astronomisk Ungdom hade fått 100 medlemmar under USP2013 så blev deltagarna på sittningen dem första att få veta att vårt förbund har passerat 4000 medlemmar. Detta firades rejält och vips så var klockan plötsligt väldigt sent.

Vädergudarna var inte på vår sida vilket återigen gav oss uteblivna stjärnobservationer istället blev det rymdfilm med Apollo 13 att avsluta dagen med.

Söndagen började med en utflykt till science-centret fenomenmagasinet där deltagarna fick kanalisera sina nyfikenheter med alla dem roliga stationer som fanns på plats. Timmarna flög iväg innan det var dags att återvända till stugan där alla bodde för helgens sista evenemang, en workshop. Deltagarna skulle återuppbygga den mänskliga civilisationen på Mars i ett fiktivt scenario där den hade stagnerat och blivit decimerad på Jorden. Det var väldigt jämnt och det var med några sekunders marginal som den ena gruppen lyckades terraformera Mars – en riktig rysare som fick runda av lägret. Efter att priser hade delats ut till den grupp som hade vunnit med både bästa sång, flest gåtor avklarade och för att ha terraformerat först så var USP slut för denna gång.

USP2018 blev ett riktigt mysigt läger där deltagarna fick lära känna varandra bra och det blev en stark öppning för Astronomisk Ungdoms första läger för dem äldre.

Varukorg