Se upp USA och Ryssland: Nu tar Kina ledningen

Det var under torsdagsmorgonen som CNSA (China’s National Space Administration) publicerade att de har, för första gången i historien, landat på månens baksida med månsonden Chang’e- 4! De första bilderna avslöjar en del av månens yta som aldrig tidigare skådats (Business Insider, China releases photos from first-ever mission to land on the dark side of the moon). 

Det var den 7 december 2018 som rymdraketen sköts upp från Kina med Chang’e-4 ombord. Månlandaren har efter det legat i omloppsbana runt månen för att invänta optimala förhållanden för en lyckad landning. Det var ungefär runt halv fyra under torsdagsmorgonen (svensk tid) som landningen genomförts, till Kinas stora lycka. Kina har med andra ord börjat komma ikapp de andra stora länderna inom rymdfart såsom USA och Ryssland. Nästa steg, berättar Jonas Björck, reporter för TV4, är att skicka en obemannad farkost till månens baksida som hämtar prover och sedan återvänder till Jorden- ett uppdrag som kan förväntas ske i slutet av 2019 (TV4, Jonas Björck, Historisk landning på månens ”mörka sida”, videoklipp).

Dessa bilder togs av månsonden 10: 26 am (Beijing tid), enligt CNSA. Bilder: CNSA

Månsondens uppdrag innefattar främst att studera geologin av den outforskade månytan, samt att utföra biologiska experiment. Forskare hoppas att bland annat kunna studera variationer i månytans komposition. Att utföra detta på månens baksida kan anses som en betydande milstolpe för rymdutforskningen med tanke på att det var 47 år sedan som de senaste astronauterna klädde månen med sina fotsteg under Apollo 17 uppdraget. Fun fact: fotstegen kommer finnas kvar väldigt länge tack vare att det inte finns någon vind på månen.

Månsonden måste kommunicera med hjälp av en annan satellit, denna vid namn Queqiao. Bild: Chinese Academy of Sciences

Området som ska utforskas består av en krater vid namn Von Kármán, som befinner sig på en plats som kallas South Pole-Aitken (SPA) Basin. Detta område tros ha formats från ett kraftigt nedslag under månens tidiga historia och sträcker sig längre än 2 500 km i diameter, med ett djup på 13km! Eftersom sonden befinner sig på en skymd plats från Jorden behövs en annan satellit för att kunna kommunicera, se bild. Detta betyder att det blir en tidsförsening mellan den information som skickas, en faktor som försvårade landningen. Satelliten heter Queqiao och sköts upp i Maj 2018. Idag ligger den på ett avstånd av 65 000 km från månytan, nära en Lagrange punkt.

Fortsättningsvis, med sig har månsonden två kameror: en kamera att utföra strålningsexperiment med, samt en spektrometer för låg-frekvens radioastronomi, med mål att bland annat se om månens baksida är bättre lämpad för radioastronomi tack vare sin skyddade placering bakom Jordens radiobrus. Det finns även en mini biosfär med ombord och Kina hoppas bli det första landet att odla en blomma på månen!

Med andra ord måste kanske USA och Ryssland snabba på om de vill ligga före Kina i denna moderna kapplöpning. 2017 berättade Kina att de ville skicka astronauter till månen och redan 2022 planerar landet att ha en fungerande rymdstation. Däremot har Kina legat efter tidigare då de inte förrän 2003 skickade upp en astronaut i omloppsbana kring Jorden- många år efter Ryssland och USA (BBC, China Moon mission lands Chang’e-4 spacecraft on far side).

Förhoppningsvis blir det ingen modern kapplöpning utan att fungerande samarbete. Det är viktigt att påminna sig om att uppdrag som detta är av stor vikt för framtida missioner som sträcker sig längre ut i solsystemet. Nya, betydande,  erfarenheter erhålls och tillsammans kan vi nå betydligt längre. Med tiden kommer vi som mänsklighet utveckla ny och extraordinär teknik som kan genomföra det vi först trodde var omöjligt. Nu har Kina genomföra något enastående- undrar vad som händer imorgon?

Varukorg